Η παρουσία του περιπτέρου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη διεθνή ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» στοχεύει στην προσέλκυση ξένων εφοπλιστών αλλά και Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό ώστε να ανοίξουν γραφεία στην Ελλάδα δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και να τους πείσει να υψώσουν την ελληνική σημαία στα πλοία τους. Ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει ισχυρούς ανταγωνιστές όπως το Ντουμπάι.
«Από την προηγούμενη παρουσία μας στα «Ποσειδώνια», το 2016, πολλά έχουν αλλάξει, κυρίως χάρη στη στρατηγική μας, που έχει ως επίκεντρο την καινοτομία, τη γνώση και τον «έξυπνο μετασχηματισμό», και έχει συμβάλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών οργάνωσης, ανάπτυξης και προώθησης του ναυτιλιακού τομέα του Ντουμπάι» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Nawfal Al-Jourani, επικεφαλής του Dubai Maritime Cluster.
Οπως σημειώνει: «Η πιο εμφατική απόδειξη είναι ότι σύμφωνα με την πρόσφατη παγκόσμια έρευνα του Menon Business Economics Group, το Ντουμπάι κατατάσσεται πλέον πέμπτο στη λίστα με τα πιο ανταγωνιστικά και ελκυστικά σε επενδυτές ναυτιλιακά clusters στον κόσμο, ενώ αναρριχήθηκε, από τη 13η θέση το 2015, στη 10η θέση μεταξύ των κορυφαίων ναυτιλιακών πρωτευουσών του πλανήτη για το 2017 (Overall Leading Maritime Capitals of the World for the Year 2017). Αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ντουμπάι στην προσπάθεια υλοποίησης του φιλόδοξου οράματος να βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στα κορυφαία παγκόσμια ναυτιλιακά κέντρα, δίπλα σε παραδοσιακές δυνάμεις όπως η Σιγκαπούρη, το Αμβούργο, το Οσλο, το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο, η Κοπεγχάγη, η Αθήνα και το Λονδίνο».

Επενδύσεις

Και προσθέτει: «Γι’ αυτό επενδύουμε συνεχώς σε πιο αναβαθμισμένες υποδομές, στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων πολιτικών και ρυθμιστικού πλαισίου και στην περαιτέρω ενίσχυση του ναυτιλιακού μας δυναμικού –σε παράγοντες, δηλαδή, που διασφαλίζουν την ηγετική θέση του Ντουμπάι στον παγκόσμιο ναυτιλιακό χάρτη. Και όλα τα παραπάνω μπορούν να τα δουν οι επισκέπτες στο περίπτερο της Dubai Maritime City Authority, στα εφετινά «Ποσειδώνια»».
Ο κ. Nawfal Al-Jourani σημειώνει ακόμα: «Το Ντουμπάι προσκαλεί όλα τα μέλη της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας να γίνουν μέρος του διαρκώς αναπτυσσόμενου ναυτιλιακού τομέα του. Μάλιστα η δυναμική ανάπτυξη των συνεργασιών μας με ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες τα τελευταία χρόνια είναι και ο λόγος που σχεδιάζουμε μια νέα πρωτοβουλία η οποία θα εστίαζε αποκλειστικά στους έλληνες πλοιοκτήτες και στη συνεργασία μαζί τους τα επόμενα χρόνια. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερα για αυτή την πρωτοβουλία. Ωστόσο το μήνυμα που θέλω να στείλω και με αυτή την ευκαιρία είναι ότι σήμερα μπορούμε να νιώθουμε πιο σίγουροι και αισιόδοξοι για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των ελλήνων πλοιοκτητών στον ναυτιλιακό τομέα μας, καθώς το Ντουμπάι έχει καθιερωθεί και θα παραμείνει ένα από τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο».
Επιπλέον αναφερόμενος στο Dubai Maritime Virtual Cluster υπογράμμισε: «Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα που προάγει την ευκολία, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα σε ένα ευρύ και ολοκληρωμένο φάσμα ναυτιλιακών υπηρεσιών που παρέχει το Εμιράτο. Μέσω του DMVC, το οποίο είναι διαθέσιμο online στο www.dmvc.ae, ο ναυτιλιακός τομέας του Ντουμπάι είναι προσβάσιμος 24 ώρες το 24ωρο στους επενδυτές από όλον τον κόσμο, παρέχοντάς τους έξυπνες και διαδραστικές πλατφόρμες για τη διακίνηση τεχνογνωσίας και νέων ερευνητικών δεδομένων που συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για συνεργασίες μεταξύ των κορυφαίων του κλάδου. Το Dubai Maritime Virtual Cluster διευκολύνει την πρόσβαση και τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο έξυπνων ναυτιλιακών υπηρεσιών, παρέχοντας αξιόπιστες και ολοκληρωμένες πληροφορίες για βασικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το Ντουμπάι και οι οποίες το κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων του κόσμου».

HeliosPlus