Συνολικά 5 τρις. δολ. κόστισε το παγκόσμιο sell – off (ξεπούλημα) των μετοχών, το οποίο πυροδοτήθηκε από την βίαιη πτώση την Παρασκευή των βασικών δεικτών της Wall Street, μετά την απότομη άνοδο των ομολόγων των ΗΠΑ, σε υψηλό τεσσάρων ετών, στο 2,86% (πριν υποχωρήσει την Δευτέρα στο 2,72%), καθώς και των φόβων πως η ανησυχία γύρω από τον πληθωρισμό θα ενισχύσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve, επηρεάζοντας την ανάπτυξη.

Η μεγάλη πτώση της Δευτέρας όμως είχε και τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς σε ορισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια ξεπεράστηκαν κάποια όρια κινδύνου, ενώ η διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών επιτάχυνε την ημερήσια πτώση.

Καθώς η διαφορά μεταξύ αισιόδοξων (bull) και απαισιόδοξων (bear) επενδυτών βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, αναμενόμενο ήταν να δούμε αύξηση της μεταβλητότητας και αναστολή προσωρινά της ανοδικής τάσης, την ώρα που κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν μια διόρθωση στα χρηματιστήρια στην περιοχή του 10%.

Σε κάθε περίπτωση, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των ισχυρών κεντρικών αναμένεται σύμφωνα με τους αναλυτές να οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές, η οποία εξάλλου εκτινάχθηκε, με τον σχετικό VIX να αυξάνεται περισσότερο από 100% από 17 σε 37, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015, αλλά η διόρθωση των τιμών δεν αναμένεται να μεταβάλει την μακροπρόθεσμα ανοδική τάση των αγορών.

Εν τω μεταξύ στο χρηματιστήριο της Αθήνας, οι αρχικές απώλειες του 4,53% περιορίστηκαν στο τέλος στο 1,74% την ώρα μάλιστα που «γυρνούσε» και η Wall Street στις ΗΠΑ.

Ο περιορισμός των απωλειών ήταν απόρροια των αγορών στο τέλος στις τραπεζικές μετοχές που έκλεισαν με πτώση 0,73%, ενώ έφτασαν να υποχωρούν έως 5,46%.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου την Τρίτη, μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η έκδοση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές.

Η έκδοση θα είναι κοινοπρακτική και θα δοθεί προμήθεια συνολικού ύψους έως 3 εκατ. ευρώ, η οποία θα παρακρατηθεί από τις προσόδους της έκδοσης.

Τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων και στη διατραπεζική αγορά.