Κέρδη που ξεπερνούν τα 4 τρισ. δολ. (5 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο της Αθήνας) σημειώνουν τα χρηματιστήρια παγκοσμίως τον πρώτο μήνα του έτους, ενώ η διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου, όπως αποτυπώνεται στον σύνθετο δείκτη που καταρτίζει η Goldman Sachs, βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκε (το 1991), παρά το γεγονός ότι μερικοί από τους ισχυρότερους δείκτες παγκοσμίως δείχνουν να βρίσκονται σε «υπεραγορασμένα» επίπεδα.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI AC World βρίσκεται σήμερα σχεδόν 200% υψηλότερα από το χαμηλό που βρέθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2009 και 35% υψηλότερα από την κορυφή του προηγούμενο ανοδικού κύκλου των αγορών που ολοκληρώθηκε το 2007.
Το πρώτο διάστημα του έτους παρατηρούνται μάλιστα εισροές-ρεκόρ σε διεθνή μετοχικά funds και ETFs, κάτι που συντελεί στη συνέχιση του ράλι των τιμών.
Την ίδια ώρα, από την τελευταία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch μεταξύ 183 funds με 526 δισ. δολ. υπό διαχείριση ενεργητικό, οι fund managers αύξησαν τις θέσεις τους στις μετοχές σε υψηλά δύο ετών και μείωσαν τις θέσεις τους σε ομόλογα σε χαμηλά τεσσάρων ετών, ενώ η πλειοψηφία αναμένει ότι το ράλι των μετοχών θα συνεχιστεί ως το 2019. Το 55% των fund managers διατηρεί μάλιστα αυξημένες θέσεις (overweight) στις μετοχές, ενώ το 67% διατηρεί μειωμένες θέσεις (underweight) στα ομόλογα.
Η ευρωζώνη αποτελεί την πρώτη επιλογή για επενδύσεις για το 45% των διαχειριστών για την οποία μάλιστα διατηρούν «αυξημένες θέσεις», ενώ το 41% διατηρεί αυξημένες θέσεις και στις αναδυόμενες αγορές.
Υστερα από εννέα χρόνια ανόδου πάντως αρκετοί στην αγορά ανησυχούν ότι η παγκόσμια ανοδική αγορά, η αποκαλούμενη και «αγορά ταύρων» (Bull Market), έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές να αφορά πλέον αν πρέπει να προετοιμασθούν για την επόμενη πτωτική αγορά, την αποκαλούμενη και ως αγορά των αρκούδων (Bear Market). Στο ερώτημα αυτό το μοντέλο της Citigroup που εξετάζει 18 παράγοντες απαντά ότι αν και υπάρχουν κάποια «κόκκινα σημάδια», η αγορά ταύρων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί συστήνοντας επανατοποθετήσεις στις αναμενόμενες όμως πια διορθώσεις των τιμών.
Για την NN Investment Partners, καθώς η διαφορά μεταξύ αισιόδοξων (bull) και απαισιόδοξων (bear) επενδυτών βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, δεν αποκλείεται να δούμε αύξηση της μεταβλητότητας ή αναστολή προσωρινά της ανοδικής τάσης, την ώρα που κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν μια διόρθωση στα χρηματιστήρια μεταξύ 10% και 20% κάποια στιγμή το 2018.

Η Ελλάδα στο τοπ 10 των κερδών

Στην κορυφή των αποδόσεων εφέτος με βάση τους δείκτες της MSCI (σε $) βρίσκονται οι μετοχές της Ουκρανίας με κέρδη 23,3%, ενώ ακολουθούν η Βραζιλία (16%), το Πακιστάν (15%), η Κίνα (14,7%), η Κολομβία (14,7%), η Ρωσία (14,4%), ηΡουμανία (13,8%), η Αυστρία (13,2%), η Νιγηρία (13,8%) και η Ελλάδα (12,8%).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ