Ενταση επικράτησε στη σημερινή συνάντηση των τευτλοπαραγωγών με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς δεν έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών οι αμοιβές τους για τη σοδειά που παρέδωσαν στην ΕΒΖ το 2017. Περίπου 60 τευτλοπαραγωγοί συναντήθηκαν στα γραφεία της εταιρείας στην οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ κ. Παναγιώτη Καραχάλιο όπου για μία ακόμα φορά εισέπραξαν… υποσχέσεις.
Συνολικά η εταιρεία χρωστά στους αγρότες 10,2 εκατ. ευρώ για τα τεύτλα που παρέδωσαν την περασμένη χρονιά. Οι παραγωγοί είχαν θέσει στη διοίκηση ως διορία την 5η Ιανουαρίου για να λάβουν έστω και ένα μέρος των οφειλομένων, αλλά η ημερομηνία πέρασε χωρίς να καταβληθούν χρήματα.
Η νέα υπόσχεση που έλαβαν είναι ότι θα εισπράξουν περίπου 4 εκατ. ευρώ στο τέλος της άλλης εβδομάδας. Αυτά τα λεφτά υπάρχουν στα ταμεία των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία. Πρόκειται για μερίσματα της χρήσης του 2012 που δικαιούται η μητρική ΕΒΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέρισμα της χρήσης του 2012 ήταν 10 εκατ. ευρώ, αλλά η τότε διοίκηση το είχε αφήσει στις θυγατρικές, καθώς η μητρική είχε οφειλές έναντι των θυγατρικών της στη Σερβία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 6 εκατ. ευρώ έχουν ήδη «καεί» από τη μητρική για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες ρευστότητας που έχει, αλλά τα 4 εκατ. ευρώ παραμένουν αξιοποιήσιμα. Σημειώνεται ότι από τη χρήση του 2013 και ύστερα τα μερίσματα των θυγατρικών στη Σερβία –οι οποίες σε αντίθεση με τη μητρική εμφανίζουν κερδοφόρες χρήσεις –είναι ενεχυριασμένα στην Τράπεζα Πειραιώς.
Οι τευτλοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση, γιατί εκτός από τις υφιστάμενες οφειλές δεν γνωρίζουν αν θα πρέπει να σπείρουν για τη νέα σοδειά, αφού κανένας δεν μπορεί να τους εγγυηθεί –δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας –για την απορρόφηση της παραγωγής στο τέλος του 2018.
Υπενθυμίζεται πως στις 25 Ιανουαρίου η διοίκηση της ΕΒΖ θα ανακοινώσει στους εργαζομένους τη μελέτη βιωσιμότητας και λειτουργίας του ομίλου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Π. Καραχάλιος έχει δεσμευθεί πως το πρόγραμμα για τους 220 εργαζομένους δεν θα περιλαμβάνει απολύσεις και γενναία μείωση μισθών. Λογικά όμως θα περιλαμβάνει μειώσεις στις απολαβές, αφού στην επιστολή προς τους συνδικαλιστές η διοίκηση της ΕΒΖ αναφέρει κατά λέξη: «Η εταιρεία αναζητεί λύσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστους και την αποφυγή απολύσεων, έχοντας τη βούληση να προκρίνει τυχόν λύσεις που θα αποτελούν προϊόν συναίνεσης με τους εργαζομένους της, σε διαφορετική, δε, περίπτωση, προτίθεται να εισαγάγει σύστημα διαθεσιμότητας ή εκ περιτροπής εργασίας αντί απολύσεων».

HeliosPlus