Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες και νοικοκυριά έχουν επισκεφθεί την ιστοσελίδα koinonikomerisma.gr προκειμένου να υποβάλουν αίτηση στοχεύοντας στη λήψη μερίσματος 250 έως 1.350 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή, εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση στις 15 Δεκεμβρίου, που αναμένεται να γίνει η καταβολή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης, έχουν υποβάλει αίτηση 1.675.596 πολίτες και από αυτούς έχουν λάβει θετικό μήνυμα έγκρισης 719.814, δηλαδή τέσσερις στους δέκα. Οι υπόλοιποι έξι στους δέκα είτε απορρίπτονται είτε βρίσκονται σε αναμονή συναίνεσης από φιλοξενούμενα ή προστατευόμενα μέλη-φοιτητές με εισόδημα πραγματικό ή τεκμαρτό.
Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν απορριφθεί 341.713 αιτήσεις και 403.520 περιπτώσεις αφορούν μη ολοκληρωμένες αιτήσεις (βρίσκονται σε αναμονή ή έχουν λίγες πιθανότητες έγκρισης). Το μέσο μέρισμα ανέρχεται σε 574 ευρώ, ενώ συνολικά έχουν εγκριθεί 413 εκατ. ευρώ.
«Το Βήμα της Κυριακής» κατέγραψε τα σημαντικότερα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες και παρουσιάζει τις απαντήσεις για μια σειρά ζητήματα, αδικίες ή παραλείψεις:
1Εχει γίνει λάθος στη συμπλήρωση της αίτησης ή ξέχασε ο πολίτης να συμπληρώσει κάποιο πεδίο. Μπορεί να υποβάλει νέα αίτηση;
Εφόσον ακυρώσει την αίτηση που έχει ήδη υποβάλει, μπορεί να ακολουθήσει τη διαδικασία από την αρχή και να υποβάλει ξανά από μηδενική βάση.
2Φοιτητές χωρίς εισόδημα, ηλικίας 18 έως 25 ετών, που παραμένουν προστατευόμενα τέκνα και δεν έχουν ούτε 1 ευρώ εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) εξαιρούνται από τη διαδικασία συναίνεσης για την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης;
Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της ΗΔΙΚΑ, η εφαρμογή, ενώ αρχικά επέβαλλε στους φοιτητές-προστατευόμενα τέκνα χωρίς εισόδημα να μπουν με δικούς τους κωδικούς Taxisnet και να συναινέσουν ότι αποτελούν μέλη της οικογένειας που υποβάλλει την αίτηση, τελικά δέχεται να προχωρήσει η αίτηση χωρίς τη συναίνεση των φοιτητών-προστατευόμενων τέκνων που μπορεί να διαθέτουν ΑΦΜ αλλά όχι εισόδημα και άρα δεν έχουν στις περισσότερες των περιπτώσεων τους κωδικούς TAXISnet για να εισέλθουν ηλεκτρονικά στο σύστημα και να προχωρήσει η αίτηση στο τελικό στάδιο.
3Στο ίδιο έτος φορολογούμενος δήλωνε φιλοξενούμενος στο σπίτι των γονιών του και στη συνέχεια νοίκιασε κατοικία ή του παραχωρήθηκε κάποιο ακίνητο. Μπορεί να υποβάλει αυτόνομη αίτηση;
Από την κοινή υπουργική απόφαση κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Εστω και μία ημέρα να είναι κάποιος φιλοξενούμενος δεν μπορεί να υποβάλει αίτηση, παρά μόνο το νοικοκυριό που τον φιλοξενεί.
4Ανεργος με 7 μήνες ανεργίας μέσα στο 2017 αλλά σπαστά, όχι συνεχόμενα, δικαιούται μείωση εισοδήματος του 2016 όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση;
Βασική προϋπόθεση για να μειωθεί το εισόδημα του 2016 οι μήνες ανεργίας μέσα στο 2017 να είναι τουλάχιστον 6 και να είναι συνεχόμενη ανεργία και όχι διακεκομμένη. Μάλιστα οι 6 μήνες συνεχόμενης ανεργίας θα πρέπει να έχουν λάβει χώρα έως 31 Οκτωβρίου 2017.
5Παντρεμένο ζευγάρι απέκτησε παιδί μέσα στο 2017. Μπορεί να δηλώσει τη συγκεκριμένη μεταβολή στην αίτηση για το μέρισμα;
Από την περασμένη Πέμπτη ενεργοποιήθηκε η επιλογή δήλωσης απόκτησης τέκνου μέσα στο 2017 και έτσι τα ζευγάρια μπορούν να το δηλώσουν και να ωφεληθούν με προσαύξηση του βασικού εισοδηματικού κριτηρίου κατά 25% και του κοινωνικού μερίσματος κατά το ίδιο ποσοστό.
6Μέσα στο 2017 ζευγάρι παντρεύτηκε και άλλο χώρισε. Μπορεί να γίνει τροποποιητική δήλωση;
Σε περίπτωση γάμου ή διαζυγίου το σύστημα δεν δέχεται τις συγκεκριμένες αλλαγές. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την αίτηση του κοινωνικού μερίσματος είναι τα στοιχεία του 2016 (φορολογική δήλωση 2017).
7Αν κάποιος ήταν φιλοξενούμενος προσώπου που έφυγε από τη ζωή μέσα στο 2016 ή το 2017 μπορεί να υποβάλει αίτηση για το μέρισμα;
Ναι. Μπορεί να υποβάλει αίτηση για το μέρισμα με τα δικά του στοιχεία. Το σύστημα θα δεχθεί την όλη διαδικασία.
8Στην περίπτωση θανάτου υπόχρεου το 2017, η χήρα ή τα τέκνα μπορούν να υποβάλουν αίτηση;
Ναι σύμφωνα με δέσμευση του υπουργείου Εργασίας.
9Δικαιούχοι συνταξιούχοι, άνεργοι, στρατιωτικοί διαπιστώνουν ότι το σύστημα τους εμφανίζει ανασφάλιστους. Τι πρέπει να κάνουν;
Υποχρεωτικά θα πρέπει να επισκεφθούν είτε κάποιο υποκατάστημα ΕΦΚΑ αν πρόκειται για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα ή Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το Δημόσιο. Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι συνταξιούχοι είτε γήρατος είτε χηρείας είτε αναπηρίας θα λάβουν κανονικά, ακόμη και αν δεν έχουν ένσημα. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν επιτρέπει να προχωρήσει η αίτηση γιατί φαίνεται ότι οι αιτούντες δεν έχουν τα ελάχιστα ένσημα ασφάλισης ενός μηνός.
10Ποια η διαφορά μεταξύ παραχωρούμενης κατοικίας και φιλοξενίας όσον αφορά την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;
Σε νοικοκυριό που έχει παραχωρηθεί ως κατοικία για διαμονή θα κάνει το ίδιο αίτηση για μέρισμα αυτόνομα. Την παραχώρηση την αναφέρει στη φορολογική δήλωση αυτός που παραχωρεί το ακίνητο. Αν στη φορολογική δήλωση αναγράφεται φιλοξενία, τότε την αίτηση θα κάνει αυτός που τους φιλοξενεί. Τη φιλοξενία την αναγράφει στη φορολογική δήλωση αυτός που φιλοξενείται.
11Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσουν οι φιλοξενούμενοι για το κοινωνικό μέρισμα;
Αρχική αίτηση υποβάλλει ο επικεφαλής του νοικοκυριού που τους φιλοξενεί. Ομως, για να ολοκληρωθεί η αίτηση θα πρέπει οι φιλοξενούμενοι να συναινέσουν μπαίνοντας και αυτοί στην εφαρμογή με δικούς τους κωδικούς Taxisnet.
12Ποιοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση;
Ο υπόχρεος ή ο συνυπόχρεος της αίτησης πρέπει να είναι συνταξιούχος ή να λαμβάνει το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, να είναι ηλικίας 70 ετών και άνω, να μην υπάρχουν άλλα εξαρτώμενα-προστατευόμενα μέλη ούτε φιλοξενούμενοι και να έχει δηλώσει κύρια κατοικία και όχι φιλοξενία σε άλλο πρόσωπο. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ολα τα κριτήρια πρέπει να ισχύουν ταυτόχρονα. Το κοινωνικό μέρισμα θα τους καταβληθεί αυτόματα στον λογαριασμό που μπαίνει η σύνταξη.
13Ποιοι εξαιρούνται από το κοινωνικό μέρισμα;
Οσοι διαμένουν στην Ελλάδα λιγότερο από 5 έτη, όσοι πληρώνουν φόρο πολυτελείας (π.χ. ΙΧ άνω των 1.929 κ.εκ.), όσοι δεν έχουν συνολική ασφάλιση ενός μήνα (αρχεία ΕΦΚΑ) έως 31/10/2017 και όσοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση για εισοδήματα 2016, ενώ είχαν υποχρέωση, δεν μπορούν να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα. Το ίδιο θα συμβεί και για όσους στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ