Οι εκκρεμότητες της τρίτης αξιολόγησης στα ενεργειακά βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψης του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφκοβιτς.

Τα κύρια θέματα των συζητήσεων που θα έχει ο Σλοβάκος αντιπρόεδρος με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη θα είναι τα ανοιχτά ζητήματα στα ενεργειακά, οι διεθνείς διασυνδέσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας καθώς και η πώληση του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Γενικότερα, η κατάσταση της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και οι προσπάθειες βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεών του.

Στις συζητήσεις του εκπροσώπου της Ε.Ε. με την κυβέρνηση θα τεθούν και τα ανοικτά ζητήματα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως το θέμα του νέου ρόλου της ΔΕΠΑ ενόψει της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου από την 1η Ιανουαρίου του 2018.

Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι και η πορεία της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου (ΤΑP), τα επόμενα βήματα για την έναρξη κατασκευής του IGB, όπως επίσης και η διακρατική συμφωνία που θα υπογραφεί τον Δεκέμβριο για τον EastMed.

Η επίσκεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του για την Ενεργειακή Ένωση. Ο κ. Σέφκοβιτς θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς και με τον πρόεδρο του Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.