Τα τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις τράπεζες της ΕΕ το 2018 θα περιλαμβάνουν αυστηρότερους λογιστικούς κανόνες για τα «κόκκινα» δάνεια και για τα κεφάλαια από πώληση περιουσιακών στοιχείων, είπε την Τετάρτη η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή των τραπεζών.
Οι παραδοχές για τους θεωρητικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν οι 49 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης και θα περιλαμβάνονται στα stress test θα ανακοινωθούν το 2018.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) δημοσιοποίησε την Τετάρτη προσχέδιο της μεθοδολογίας των stress test για δημόσια διαβούλευση.
Τα τεστ θα είναι πιθανότατα τα τελευταία που θα πραγματοποιήσει η EBA από το Λονδίνο, όπου έχει την έδρα της, καθώς θα πρέπει να μετακομίσει σε χώρα της ΕΕ λόγω του Brexit, αναφέρει το Reuters, ενώ βάσει των ισολογισμών του 2017, θα εξεταστούν τα ενδεχόμενα σοκ από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την μεταβλητότητα στις αγορές, καθώς και τις επιπτώσεις από πρόστιμα για παραβίαση κανονισμών.
Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει από τον Ιανουάριο του 2018 να συμμορφωθούν με ένα νέο κανόνα για τα κόκκινα δάνεια, γνωστό ως IFRS 9, που τις υποχρεώνει να λαμβάνουν προβλέψεις πολύ συντομότερα απο ό,τι συμβαίνει σήμερα.
Ο νέος κανόνας αναμένεται να αναγκάσει τις τράπεζες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια, αν και πρακτικά οι ρυθμιστικές αρχές έχουν δώσει περισσότερο χρόνο στις τράπεζες να βρουν τα επιπλέον αυτά κεφάλαια.
Η EBA είπε ότι οι τράπεζες πρέπει να αποτυπώνουν τις επιπτώσεις του νέου κανονισμού στην έναρξη των τεστ και για
περίοδο τριών ετών, ενω δεν θα μπορούν να ενσωματώνουν κεφάλαια από πώληση περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια των test.