Αλλεπάλληλες επαφές με ευρωπαίους ομολόγους του και αξιωματούχους αρχίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την Παρασκευή, ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς, αλλά της έναρξης της συζήτησης για το χρέος.

Παράλληλα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, που θα έχει επαφές σε Βερολίνο και Παρίσι με ομολόγους του, «βαλίτσες» ετοιμάζει και ο ελληνας υπουργός Οικονομικών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζονται μια σειρά επαφών με αξιωματούχους και υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά και με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται από την προσεχή εβδομάδα να έχει συνάντηση με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενδεχομένως και στο Βερολίνο, μαζί με άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Το πρόγραμμα, ωστόσο, θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ώρες, καθώςη ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επιδιώκουν μπαράζ επαφών τους πολιτικούς προϊσταμένους των ελεγκτών, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος των συνομιλιών που θα κρίνει τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ.

Παράλληλα με το ΔΝΤ να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διαπραγμάτευση, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο πρωθυπουργός να συναντήσει στο Νταβός στις 21-22 Ιανουαρίου την Κριστίν Λαγκάρντ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη χθεσινή συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου τη σημασία των διεθνών επαφών της κυβέρνησης και του κόμματος στην κατεύθυνση οικοδόμησης ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών.

Το πρόγραμμα συναντήσεων του υπουργού έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 8 Ιανουαρίου: Πιερ Κάρλο Παντοάν, υπουργός Οικονομικών Ιταλίας.
  • Σάββατο 9 Ιανουαρίου: Μάριο Σεντένο, υπουργός Οικονομικών Πορτογαλίας.
  • Κυριακή 10 Ιανουαρίου: Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών Γαλλίας.
  • Δευτέρα 11 Ιανουαρίου: Αλεξάντερ Στουμπ, υπουργός Οικονομικών Φινλανδίας.
  • Τρίτη 12 Ιανουαρίου: Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπουργός Οικονομικών Ολλανδίας και πρόεδρος του Eurogroup.
  • Τετάρτη 13 Ιανουαρίου: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών Γερμανίας.