Σε ετοιμότητα για να αποκρούσει ενδεχόμενη επίθεση χάκερς στα ηλεκτρονικά συστήματα των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την ΕΥΠ και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη Πέμπτη χάκερς από τη Ρωσία με το όνομα Armada Collective επιτέθηκαν στα ηλεκτρονικά συστήματα e-banking τριών ελληνικών τραπεζών.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες να τεθούν εκτός λειτουργίας για περίπου μισή ώρα.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Πώς έγινε η επίθεση
Η επίθεση έγινεμε μαζικά χτυπήματα στις ιστοσελίδες των τραπεζών, με αποτέλεσμα να «πέσουν» λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας.
Παρόμοιο περιστατικό είχε γίνει μέσα στο 2015 και στην Ελβετία, για το οποίο ήταν ενήμερες οι ελληνικές αρχές, γεγονός που διευκόλυνε το έργο τους.
Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, ο κίνδυνος αφορά κυρίως την τηλεπικοινωνιακή υποδομή της χώρας, καθώς όταν «πέφτουν» τα sites των τραπεζών προκαλείται πρόβλημα στους παρόχους τους, όπως ο ΟΤΕ και η Forthnet.
Για το λόγο αυτό, οι τράπεζες σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους έχουν αυξήσει τα όρια επισκεψιμότητας που μπορούν να δεχθούν, σε περίπτωση που υπάρξει νέα επίθεση.
Με συντονισμένες κινήσεις των αρμόδιων διευθύνσεων των τραπεζών, της κεντρικής τράπεζας και των αρχών ασφαλείας, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε την περασμένη εβδομάδαχωρίς περαιτέρω συνέπειες.
Πραγματοποιήθηκαν κοινές συσκέψεις όλων των εμπλεκόμενων μερών, μέσω των οποίων καταρτίστηκε σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης.
Έκτοτε, τόσο οι συστημικοί όμιλοι, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται σε συναγερμό για το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέας επίθεσης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ την έρευνα έχει αναλάβει η Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (CERT) της ΕΥΠ, αρμόδια για την εθνική ασφάλεια που σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά συστήματα, με την στενή συνεργασία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι η επίθεση εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και συγκεκριμένα, οι χάκερς «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα.

Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Τα ποσά, όπως διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, δεν ήταν μεγάλα, αλλά τελικά οι δράστες δεν κατάφεραν να πάρουν τα λύτρα, ούτε και προκαλέσουν ζημιά σε τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς λειτούργησαν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας που διαθέτουν οι τράπεζες.