Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild ότι αναμένει πως οι συνομιλίες με την Ελλάδα για να επιτευχθεί μια συμφωνία θα είναι «πολύ δύσκολες» και «θα πάρουν κάποιο χρόνο», ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις. Αλλά το ξέρω ήδη από τώρα: Αυτές θα είναι πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε ο Σόιμπλε στην Bild, σύμφωνα με προδημοσίευση αποσπασμάτων της συνέντευξής του που δημοσιεύεται στο αυριανό φύλλο της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία «θα πάρει κάποιο χρόνο».

Για τον Σόιμπλε, η κατάσταση έχει «επιδεινωθεί σημαντικά» τις τελευταίες εβδομάδες. Το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας έληξε, υπενθύμισε ο Σόιμπλε, και οι νέες διαπραγματεύσεις για τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης θα λάβουν χώρα σε μια «εντελώς νέα βάση και σε ένα πλαίσιο που έχει επιδεινωθεί». «Αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο», προσθέτει στη συνέντευξη, ακόμη και στην περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα.

«Εάν υποβληθεί ένα τέτοιο αίτημα, οι υπουργοί Οικονομικών (σ.σ. της ευρωζώνης) θα το εξετάσουν και, εάν εκπληρώνονται ορισμένοι όροι, το Eurogroup θα εκφραστεί υπέρ (της διεξαγωγής) νέων διαπραγματεύσεων», συνέχισε ο Σόιμπλε.

Στη Γερμανία η Μπούντεσταγκ, η κάτω Βουλή η οποία διακόπτει σήμερα τις εργασίες για τις θερινές διακοπές, πρέπει να συγκληθεί για να δώσει την εντολή στην κυβέρνηση να διαπραγματευθεί.

Εάν υπάρξει ζήτημα χορήγησης νέας βοήθειας, αυτό δεν μπορεί παρά να εγκριθεί παρά μόνο «βάσει μιας ξεκάθαρης αρχής: υποστήριξη με αντίτιμο αληθινά ανταλλάγματα», δηλαδή «μεταρρυθμίσεις», επέμεινε ο Σόιμπλε.

Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί συμφωνία 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

«Απαιτούνται περίπλοκες διαδικασίες για ένα νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα» ανέφερε στην σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Μάρτιν Γέγκερ και πρόσθεσε ότι απαιτείται πρώτα αίτηση από την Ελλάδα για ένα νέο δάνειο.

«Με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να αντλήσουμε ως συμπέρασμα απ’ αυτό ότι είναι απαραίτητη μια αναδιάρθρωση του χρέους», σχολίασε αναφορικά με την έκθεση του ΔΝΤ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η Γερμανία εξακολουθεί να πιστεύει πως η σωτηρία για την Ελλάδα βρίσκεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της, εξήγησε ο Γέγκερ.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της καγκελαρίας δήλωσε ότι «η ελληνική οικονομική κατάσταση επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα».

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε επίσης ότι η Γερμανία θέλει ακόμα το ΔΝΤ να συμμετέχει στην ελληνική διάσωση και πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση.