Την άποψη ότι «η Ελλάδα δεν έχει άλλη εναλλακτική πέρα από τη λήψη σκληρών αποφάσεων που απαιτούνται από τους διεθνείς δανειστές αν θέλει να εξασφαλίσει περισσότερα δάνεια και να αποφύγει μια χρεοκοπία», εκφράζει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα.

«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, τότε είναι μόνη της. Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αν η Ελλάδα δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της», αναφέρει σε συνέντευξη του στην Helsingin Sanomat.

Εκτιμά πάντως ότι μια συμφωνία μπορεί ακόμη να επιτευχθεί εγκαίρως ώστε να «ξεκλειδώσει» η βοήθεια πριν το τέλος του μήνα, προσθέτοντας ότι οι δανειστές είναι ακόμα ανοιχτοί σε προτάσεις από την Ελλάδα, εφόσον αυτές είναι οικονομικά εφικτές.

«Η πολιτική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί και αύριο εφόσον είναι αξιόπιστη και εξασφαλίζει την οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας», υποστηρίζει.

Παράλληλα σε νέες του δηλώσεις το πρωί της Παρασκευής ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «οι σοβαρές προτάσεις» είναι προαπαιτούμεο για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το χρέος της θα παραμείνουν στάσιμες μέχρις ότου η Αθήνα υποβάλει «σοβαρές προτάσεις» για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Χάγη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως είναι «απαράδεκτο» το ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει μέχρι τώρα τις προτάσεις που κατατέθηκαν στις συνομιλίες με τον ίδιον και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Μπορούν να υποβάλουν εναλλακτικές, αλλά θα πρέπει να είναι κατάλληλες», επεσήμανε. «Και όσο δεν τις έχουμε, θα είναι πολύ δύσκολο», να επαναληφθούν οι συνομιλίες.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι η επιτυχία εξαρτάται από τους Έλληνες. «Η σύνοδος [του Eurogroup στις 18 Ιουνίου] θα γίνει έτσι κι αλλιώς, είτε υπάρχει έτοιμη μία συμφωνία πλαίσιο για την οποία μπορούμε να μιλήσουμε τότε, είτε όχι», είπε. «Είναι πρωτίστως προς το συμφέρον των Ελλήνων να υπάρξει αυτή η συμφωνία. Και όπως είναι τα πράγματα τώρα, βέβαια – δεν οδηγούν πουθενά».

Είπε πως η χθεσινή αναχώρηση της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ουάσινγκτον δεν σημαίνει ότι το Ταμείο εγκαταλείπει την Ελλάδα, αλλά πως χωρίς παραχωρήσεις από την πλευρά της Ελλάδας δεν υπάρχουν και πολλά να συζητηθούν.

«Η καρδιά του ζητήματος αυτή τη στιγμή είναι πως θα πρέπει να υποβάλουν σοβαρές προτάσεις», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.