Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα καταστροφικής αθέτησηςπληρωμών από την ελληνική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε μιλώντας στο ιρλανδικό κρατικό δίκτυο RTÉ News ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. «Είναι «εκτός συζήτησης. Θα πυροδοτούσε τεράστια αστάθεια στην χώρα με πολύ αρνητικές συνέπειες» επεσήμανε.

Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δικούς της πόρους που χρησιμοποιεί για να καλύψει αποπληρωμές χρέους, ωστόσο παραέχθηκε ότι οι πόροι αυτοί είναι περιορισμένοι και δεν αρκούν για να αποπληρώσει δύο δάνεια της ΕΚΤ που ανέρχονται σε περίπου 7,6 δισ. ευρώ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο .

Ωστόσο ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η διαπραγματεύσεις είναι «εν εξελίξει». Είπε ότι τα τελευταία χρήματα διάσωσης που έλαβε η Ελλάδα ήταν τον Ιούλιο του περασμένου έτους και ότι το 93% των κεφαλαίων διάσωσης έχει κατευθυνθεί σε αποπληρωμές χρεών.

Ερωτηθείς εάν η ελληνική κυβέρνηση επιδίωκε μία πρωταρχική πολιτική συμφωνία που περιλαμβάνει την Καγκελάριο Merkel, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και της κας. Μέρκελ, ήταν «ένα σημείο καμπής».

«Προφανώς η συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ. Τσίπρα ήταν ένα σημείο καμπής, διότι έδειξε ότι η πολιτική είναι κυρίαρχη, και ότι υπάρχει κοινό έδαφος για να τεθούν σε κίνηση τα πράγματα… Την ίδια στιγμή, συνειδητοποιήσαμε και συμφωνούμε, ότι οι λεπτομέρειες πρέπει να δοθούν, η δουλειά πρέπει να γίνει, οι τεχνικές διαδικασίες, κάθε βήμα προς βήμα, και ότι πρέπει να εργαστούμε σε αυτόν τον τομέα επίσης».

Ο κ. Σταθάκης, που όπως αναφέρει το RTE News, συνήθως θεωρείται μετριοπαθής μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, επέμεινε ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει τις «κόκκινες γραμμές» της ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα είναι «υφεσιακές».

Όπως είπε, αυτές περιλαμβάνουν τομείς όπως η αγορά εργασίας και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.