Ολοκληρώθηκε περίπου στις 11 το βράδυ της Πέμπτης το δείπνο των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και άρχισσε στη συνέχεια η επταμερής συνάντηση για το θέμα της Ελλάδας.

Λίγο νωρίτερα, κλείνοντας τη συνέντευξη-εξπρές για την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις για το θέμα της Ελλάδας.

Οι δύο ευρωπαίοι πολιτικοί προέτρεψαν τους δημοσιογράφους να αναμένουν τα αποτελέσματα της «μίνι συνόδου», λέγοντας ότι δεν έχουν τόσο σημασία οι δικές τους προθέσεις, αλλά περισσότερο εκείνες του Αλέξη Τσίπρα, με πρωτοβουλία του οποίου άλλωστε οργανώθηκε η συνάντηση.

«Απόψε θα αποτιμήσουμε την πρόοδο που έχει γίνει, η οποία φαίνεται ότι είναι μικρή και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να θέσουμε το όλο πράγμα ξανά σε κίνηση γιατί χρειάζεται να κάνουμε πολλή δουλειά» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη Σύνοδο των Βρυξελλών, στο περιθώριο της οποίας θα γίνει και η συνάντηση για την Ελλάδα.

Σε ερώτημα αν γνωρίζει ποια είναι κατάσταση σχετικά με το θέμα της ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση απάντησε: «Δεν είμαι σίγουρος. Αυτό είναι προφανώς αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης αλλά όπως γνωρίζετε παραμένουμε έτοιμοι να τους στηρίξουμε στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Πιστεύω ότι ήταν ένα καθαρό ανακοινωθέν (statement) στο οποίο συμφώνησαν οι Ελληνες. Ας δουλέψουμε σε αυτή βάση»

«Συμφώνησαν στις 20 Φεβρουαρίου και πιστεύω ότι είναι πολύ σαφές τι πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να φτάσουμε σε ένα πακέτο το οποίο μετά πρέπει να εφαρμοστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Ο χρόνος τελειώνει, δεν έχουμε πολύ χρόνο, πραγματικά πρέπει να αρχίσουμε να δουλεύουμε» δήλωσε.

Αυτήν την ώρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δίνουν συνέντευξη Τύπου για την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.