Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε σήμερα πως οποιεσδήποτε αλλαγές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις υφιστάμενες συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές της χώρας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ηγείται του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, έκανε δηλώσεις στο ολλανδικό κοινοβούλιο, όπου μια πλειοψηφία των βουλευτών ζήτησε να μην υπάρξει νέα οικονομική στήριξη για την Ελλάδα.

«Η συμφωνία είναι συμφωνία» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Αυτό σημαίνει πως μόνον εντός του προγράμματος μπορούν να αντικατασταθούν μέτρα με άλλα μέτρα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οποιεσδήποτε αλλαγές γίνουν, θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα των δανειστών που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Τότε μπορείς να αλλάξεις το πρόγραμμα, μπορείς να συμπληρώσεις το πρόγραμμα διαφορετικά. Όμως στήριξη χωρίς ένα πρόγραμμα, στήριξη χωρίς περαιτέρω πρόοδο σε μεταρρυθμίσεις είναι αδιανόητη» τόνισε.
Ο Ντάισελμπλουμ έκανε δηλώσεις πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα.

«Έχουμε την κοινή φιλοδοξία να φθάσουμε σε μια λύση και πιστεύω πως αυτό είναι δυνατό» δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Τα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει πάντα να εξετάζονται, να ελέγχονται από την τρόικα, είτε θα την αποκαλούμε τρόικα είτε όχι».

Στη Συνοδο Κορυφής ο Ντάισελμπλουμ για να ενημερώση για την Ελλάδα

Για τα αποτελέσματα του έκτακτου Eurogroup θα ενημερώσει αύριο Πέμπτη, τους 28 ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος της Ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ στο πλαίσιο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η συζήτηση για την Ελλάδα, που είναι το τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, θα περιοριστεί στην ενημέρωση του επικεφαλής του Eurogroup και σε μια περιορισμένη ανταλλαγή απόψεων, αλλά δεν πρόκειται να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν πως οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα πρέπει να διεξαχθούν στο «κατάλληλο και δοκιμασμένο επίπεδο, που είναι το Eurogroup, όπου αποφασίστηκαν τα προγράμματα προσαρμογής της Ελλάδας».

Βέβαια, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για την ΟΝΕ, στην οποία θα υπάρξει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους ηγέτες να τοποθετηθούν.

Εξέφραζαν, μάλιστα, την ελπίδα για θετική συνεισφορά στη συζήτηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, καθώς υπάρχουν καίρια ζητήματα προς ανταλλαγή απόψεων, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς και η δημιουργία σταθερών και αποτελεσματικών φορολογικών συστημάτων.