«Αναμένουμε πλήρεις επαφές με οποιαδήποτε κυβέρνηση κυβέρνηση εκλεγεί στην Ελλάδα» δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρει. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Ταμείο σέβεται απολύτως τις δημοκρατικές διαδικασίες που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μάρει ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ περιμένει να συζητήσει με την νέα κυβέρνηση για την αξιολόγηση που εκκρεμεί. «Δεν θεωρούμε πιθανό αποτέλεσμα το Grexit» τόνισε στο ίδιο πλαίσιο.
Ερωτηθείς για το ποια από τις δύο πλευρές, η Αθήνα ή η Ουάσινγκτον, προβλέπεται να κάνει την πρώτη επαφή μετά τις εκλογές είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και επανέλαβε ότι αναμένει πλήρες επαφές.

Για το χρέος
Ερωτηθείς για την επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει διεθνής διάσκεψη για το χρέος, ο κ Μάρει είπε ότι δεν σχολιάζει ζητήματα που σχετίζονται με τις εκλογές, ωστόσο προέβη σ’ ένα γενικό σχόλιο. Σημείωσε ότι σε κάθε αξιολόγηση από το ΔΝΤ γίνεται πάντοτε μια νέα Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) και αυτό θα γίνει και τώρα.
Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο κ. Μάρει διευκρίνισε ότι η πρόσφατη δήλωση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ότι «το χρέος είναι χρέος» σήμαινε ότι «η αναδιάρθρωση χρέους είναι ένα σοβαρό θέμα, και ότι η επανεξέταση των όρων μιας συμφωνίας έχει συνέπειες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη».
Ο κ. Μάρει, τέλος, επανέλαβε ότι η κυρία Λαγκάρντ καλωσορίζει τις αποφάσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.