«Oι αβεβαιότητες στο οικονομικό πεδίο περιορίζονται και οι προοπτικές βελτιώνονται», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Τετάρτη.

«Μετά τα στρες τεστ οι τράπεζες είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία», πρόσθεσε.

«Θα διπλασιάσουμε τις χρηματοδοτήσεις από το 1δισ. ευρώ το 2014 σε 2 δισ. ευρώ το 2015» ανέφερε ο κ. Μεγάλου, υπογραμμίζοντας ότι «το 1,6 δισ. ευρώ θα δοθεί στις μεγάλες, μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ τα 400 εκατ. ευρώ σε ιδιώτες».

Όπως επεσήμανε η διοίκηση της τράπεζας τα 520 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθούν σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις.

Στον τουριστικό και στο ναυτιλιακό κλάδο, οι νέες εκταμιεύσεις εκτιμάται ότι θα διαμορωθούν στα 250 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγικές επιχειρήσεις θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Σε μεγάλα έργα αναμένεται να κατευθυνθούν περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά σε ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις ο δανεισμός την ερχόμενη χρονιά θα διαμορφωθεί σε 450 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο στόχος για τους ιδιώτες είναι να δοθούν νέα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Μεγάλου επεσήμανε ότι «είμαστε έτοιμοι να επανεντάξουμε τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με κόκκινα δάνεια στην παραγωγική διαδικασία με ρυθμίσεις αποδεκτές και από τις δύο πλευρές».

«Στο σύνολο της αγοράς 120.000 έως 150.000 μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις θα ενταχθούν στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια»
τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι «το 2015 η Eurobank θα επιστρέψει στην κερδοφορία».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank σημείωσε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να θέλουμε την άρση των πλειστηρισμών για πρώτη κατοικία».