Τη μείωση των μεριδίων που κατέχει στην Deutsche Telekom και στην Deutsche Post μελετά η γερμανική κυβέρνηση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Στόχος της κυβέρνησης από την πώληση συμμετοχών σε μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις είναι η εξεύρεση κεφαλαίων για την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.
Η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ δέχεται εξάλλου ισχυρές πιέσεις και από το εξωτερικό αλλά κυρίως από το εσωτερικό της χώρας προκειμένου να αυξήσει τις επενδύσεις της στις υποδομές της χώρας, ώστε και να αποκατασταθούν ατέλειες που έχουν συν τω χρόνω δημιουργηθεί στις υποδομές (λόγω έλλειψης ικανών κονδυλίων για συντήρησή τους) αλλά και να τονωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία και κατά συνέπεια η οικονομία, που εμφανίζει σημάδια κάμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού πρακτορείου, η καγκελάριος Μέρκελ πρόκειται να εγκρίνει αύριο, Τετάρτη, τα σχέδια πώλησης κυβερνητικών μεριδίων στους δύο μεγάλους «εθνικούς πρωταθλητές» της Γερμανίας.
Το Reuters θεωρεί ότι η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλιστών σκοπεύει να αναβιώσει τις προσπάθειες πώλησης μεριδίου των γερμανικών σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn). Η Ανγκελα Μέρκελ είχε προωθήσει την ιδέα αυτή κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της στη γερμανική Καγκελαρία, αναγκάστηκε όμως να αναβάλει τα σχέδιά της το 2008 λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης που ξέσπασε.
Η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» πιστεύει ότι οι πωλήσεις μετοχικών μεριδίων σε μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις θα της επιτρέψουν να στηρίξει με ζεστό χρήμα την οικονομία και ταυτόχρονα να μην αποκλίνει από τον κεντρικό στόχο της που είναι ο ισοσκελισμός του γερμανικού προϋπολογισμού (για πρώτη φορά από το 1969…) που είναι προγραμματισμένος για το 2015.
Τόσο η Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν παραδεχθεί την ανάγκη να αυξήσει η κυβέρνησή τους τις δημόσιες επενδύσεις για τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών, ωστόσο έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει με δανεισμό, δημιουργώντας δηλαδή νέο χρέος.
Η γερμανική κυβέρνηση κατέχει μερίδιο 31,7% στην Deutsche Telekom (το 14,3% των μετοχών ελέγχει άμεσα και το 17,4% μέσω της κρατικής τράπεζας KfW) η αξία του οποίου ξεπερνά τα 17 δισ. ευρώ. Κατέχει επίσης μερίδιο 21% της Deutsche Post αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ.
Οι μετοχές της Deutsche Telekom έχουν ενισχυθεί κατά 50% από τις αρχές του 2013, ενώ οι μετοχές της Deutsche Post έχουν ενισχυθεί κατά 67% την περίοδο αυτή, αναφέρει το Reuters.
Μόλις έγινε γνωστό το τηλεγράφημα του πρακτορείου την Τρίτη η τιμή της μετοχής της Deutsche Telekom εκτινάχθηκε κατά 1,88% υψηλότερα ξεπερνώντας κατά πολύ την αύξηση μόλις κατά 0,2% που σημείωνε την ώρα εκείνη ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης DAX.