Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Ο κλάδος των ηλεκτρονικών επικοινωνιών διασχίζει πρώτος τον μετα-μνημονιακό Ρουβίκωνα της χώρας και «χτίζει» θέσεις εν όψει της συγκέντρωσης της αγοράς, που αποτελεί μονόδρομο λόγω της μεγάλης μείωσης των εσόδων κατά 2,5 δισ. ευρώ τα χρόνια της κρίσης και της σύγκλισης των τεχνολογιών.
Στις ζυμώσεις αποτυπώνονται τα μεγέθη των δύο μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών ομίλων της Γηραιάς Ηπείρου. Η Deutsche Telekom, που ελέγχει τον ΟΤΕ, και ο όμιλος Vodafone, που ηγείται της προσπάθειας των εναλλακτικών παρόχων για τη δημιουργία ενός αντίπαλου δέους στην ελληνική αγορά, λαμβάνουν θέσεις μάχης.
Στόχος της επιχειρηματικής σύγκρουσης είναι η απόκτηση της Forthnet και της συνδρομητικής τηλεόρασης του μισού εκατομμυρίου συνδρομητών Nova, που αποτελούν «μαγιά» προκειμένου να υλοποιηθούν (ή να ακυρωθούν) τα αναπτυξιακά σχέδια των εταιρειών.
Η στόχευση των δύο πλευρών είναι διαφορετική. Ο ΟΤΕ, διαισθανόμενος ότι οι δύο αντίπαλοί του στην κινητή ήταν πια αποφασισμένοι να κάνουν το μεγάλο βήμα και να ελέγξουν τη Forthnet, μπήκε «σφήνα» και, κλείνοντας το μάτι στους δανειστές της χρεωμένης εταιρείας, πρότεινε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Nova έναντι 250-300 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη, η σύμπραξη Vodafone – Wind προέκυψε όταν οι δύο ανταγωνιστές χρειάστηκε να ευθυγραμμίσουν τα συμφέροντά τους προκειμένου να διαπραγματευθούν σε ενιαία βάση έναντι των αράβων μετόχων της Forthnet, οι οποίοι, κατά πληροφορίες, υπερέβησαν τα εσκαμμένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ετσι πρότειναν την εξαγορά του συνόλου της εταιρείας με την καταβολή μετρητών 112 και 125 εκατ. ευρώ στους υπόλοιπους μετόχους της Forthnet και την ανάληψη όλων των υποχρεώσεων της εταιρείας που ξεπερνούν το μισό δισ. ευρώ.
Η υπόθεση, σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της αγοράς, έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Είναι πιθανόν οι Αραβες της ΕΙΤ να επιδιώξουν μια πλειοδοτική διαδικασία με άγνωστες «κόκκινες» γραμμές.

«Κανένας πάροχος δεν βιάζεται. Αυτοί που βιάζονται και θα πιέσουν τις εξελίξεις είναι οι δανείστριες τράπεζες της Forthnet, που αποτελούν τον τέταρτο παράγοντα της υπόθεσης»
παρατηρεί έμπειρο στέλεχος της αγοράς. Το φυσιολογικό είναι, όπως λένε, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Forthnet να εξετάσει τις προσφορές και να γνωμοδοτήσει στο ΔΣ της εταιρείας, το οποίο θα κληθεί να λάβει αποφάσεις ή θα παραπέμψει στους μετόχους.
Τα τρία σενάρια


Αν και είναι ριψοκίνδυνο να σκιαγραφήσει κανείς το μέλλον της Forthnet, οι εκτιμήσεις από την αγορά συγκλίνουν σε τρία σενάρια:

1.
Να «κολλήσουν» στις διαπραγματεύσεις, δημιουργώντας μια «χρυσή ακινησία», στην οποία η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας θα αυξηθεί, οι μεν τράπεζες θα αναμένουν έναν «αξιόχρεο ιππότη με άσπρο άλογο» και οι δε άραβες μέτοχοι έναν καλό πλειοδότη και τελικά οι διεκδικητές θα αναστείλουν την «πολιορκία» λόγω αυξημένου τιμήματος.

2.
Η Forthnet να περάσει τελικά στην καταστατική της μειοψηφία, δηλαδή στις Vodafone – Wind. Δεδομένου ότι οι «δύο» έχουν δεσμευτεί να εξετάσουν από κοινού τις ευκαιρίες της αγοράς, είναι πιθανόν να υπάρξει ένα μοντέλο ανάπτυξης υποδομών και τηλεοπτικού περιεχομένου κατά το πνεύμα της κινητής, στην οποία οι δύο πάροχοι προχώρησαν σε μερική κοινή χρήση του δικτύου 2G/3G μέσω της μεικτής εταιρείας Victus Networks. Διόλου απίθανο θα είναι το όνομα της Forthnet να φύγει από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου και η εταιρεία να απορροφηθεί. Αν σε αυτά προστεθεί ότι η Vodafone είναι κοντά στην εξαγορά της hol και ότι η Cyta, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της μητρικής της στην Κύπρο, κάπου θα κληθεί να «κολλήσει», η αγορά θα έχει πρακτικά δύο σχήματα: τον ΟΤΕ και τον «συνασπισμό» των εναλλακτικών.

3.
Να περάσει η πρόταση του ΟΤΕ, που συνεπάγεται συντριπτικό πλεονέκτημα του ομίλου στην αγορά της συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και διαμελισμό της Forthnet, καθώς θα χάσει τη Nova, που διατηρεί την εταιρεία εν ζωή, καθιστώντας αβέβαιη την επόμενη ημέρα. Επίσης η Forthnet θα κληθεί να «σπάσει» μισό εκατ. συμβόλαια 3play αφαιρώντας τις τηλεοπτικές υπηρεσίες και θα κινδυνεύσει να μείνει με μια πελατειακή βάση την οποία ουδείς θα μπορεί να προσελκύσει και νομοτελειακά θα οδηγηθεί στον ΟΤΕ.
Το γόητρο


Για τον ΟΤΕ η πολιορκία της Nova δεν αποτελεί μόνο κίνηση τακτικής αλλά και μάχη τόσο για το γόητρο όσο και για την απόλυτη πρωτοκαθεδρία, δεδομένου ότι πάνω στις τηλεπικοινωνίες θα αναπτυχθούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ευρύτερες συνέργειες στην οικονομία.
Για τους δύο παρόχους της κινητής η απόκτηση της συνδρομητικής βάσης της Nova αποτελεί το «κλειδί» προκειμένου να στήσουν νέα μπουκέτα υπηρεσιών προς τους καταναλωτές, τα οποία θα συνδέονται τόσο με το ψυχαγωγικό περιεχόμενο όσο και με το διασυνδεδεμένο μέλλον. Αλλωστε, υπολογίζεται ότι ως το 2017 κάθε σπίτι θα έχει κατά μέσον όρο επτά οθόνες (τηλεόραση, ταμπλέτες, κινητά κ.τ.λ.). Μάλιστα η εξαγορά της Forthnet φαίνεται να αποτελεί προαπαιτούμενο προκειμένου να ξετυλιχθεί ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο σε δίκτυα νέας γενιάς, με συνολικές επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, με επικεφαλής τη Vodafone.
300 εκατ. ευρώ


Οι τρεις πάροχοι της κινητής έχουν μπροστά τους τον διαγωνισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για την παραχώρηση του «ψηφιακού μερίσματος» του φάσματος των συχνοτήτων που προέκυψε από την ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης. Το τίμημα που περιμένει να εξασφαλίσει το Δημόσιο υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ