Βελτίωση της οικονομικής κατάστασης προβλέπει το 62% των ερωτηθέντων για το επόμενο 12μηνο στο πλαίσιο της έρευνας για το Δείκτη Εμπιστοσύνης Συμβούλων Μάνατζμεντ που δημιούργησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), ο οποίος αποτυπώνει τις προσδοκίες των διευθυνόντων και στελεχών των επιχειρήσεων συμβούλων μάνατζμεντ για την πορεία της οικονομίας.
Η πρόβλεψη για την οικονομική συγκυρία επιμερίζεται στις μεταβολές των εξής κρίσιμων μεγεθών: ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, ποσοστό ανεργίας, πληθωρισμός, επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και εξαγωγές.
Η γενική εικόνα όπως προαναφέρθηκε προβλέπει σε ποσοστό 62% βελτίωση της οικονομικής κατάστασης. Η βελτίωση αυτή δε, θα προέλθει από την προσδοκώμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν βελτίωση των οικονομικών συνθηκών είναι σχεδόν ίσο με εκείνο αυτών που προβλέπουν αύξηση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης (64%), δηλαδή ανάκαμψη ή τουλάχιστον ηπιότερη ύφεση. Υπάρχει, ωστόσο και ένα μεγάλο μερίδιο συμβούλων, 34%, που θεωρεί ότι η ύφεση θα συνεχιστεί.
Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για την ανεργία δεν είναι ευοίωνες. Μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων (62%) θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει κάμψη της ανεργίας το επόμενο δωδεκάμηνο. Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των επιχειρήσεων (30%) προβλέπει κάμψη της ανεργίας και μόνο ένα μικρό μερίδιο (8%) εκτιμά ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξησή της. Επίσης, προκύπτει ότι η αισιοδοξία όσον αφορά τη μεγέθυνση της οικονομίας συνδυάζεται με αντίστοιχη για τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Ποσοστό 66% αναμένει υψηλότερες επενδύσεις και 61,2% περισσότερες εξαγωγές. Επίσης, ποσοστό 72% προβλέπει ότι η μεταβολή του γενικού επιπέδου των τιμών θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα στο επόμενο δωδεκάμηνο, δηλαδή ο ελαφρός αποπληθωρισμός θα συνεχιστεί.

Στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης αναλύονται οι προβλέψεις για τις εξελίξεις που αφορούν τους παραγωγικούς συντελεστές. Η βελτίωση της παραγωγικότητας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην έξοδο από την ύφεση, στην επιχειρούμενη αλλαγή του προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας και στην μακρόπνοο ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η αισιοδοξία που καταγράφηκε προηγουμένως, όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, δεν συνεχίζεται όμως στο μέτωπο αυτό. Το ποσοστό των συμβούλων που αναμένουν βελτίωση υπερβαίνει κατά λίγο το 50% μόνο για την αποτελεσματικότητα της εργασίας και την επιχειρηματικότητα.
Παράλληλα, μόνο 40% προβλέπει ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης θα είναι ίδιες.
Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν και ως προς τους κυριότερους παράγοντες που δημιουργούν εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Ξεχωρίζουν, η έλλειψη σταθερότητας του φορολογικού συστήματος, η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, η έλλειψη συνέχειας στη λειτουργία του κράτους, η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και η υψηλή φορολογία. Κ
Τέλος, οι σύμβουλοι είναι αρκετά επικριτικοί όσον αφορά την κατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, μεγάλη πλειονότητα των συμβούλων, 78%, πιστεύει πως η τρέχουσα κατανομή μεταξύ των διαφόρων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων μόνο σε μέτριο βαθμό προάγει την ανάπτυξη. Αντίστοιχες ήταν και οι απόψεις για τη συμβολή του ΕΣΠΑ όσον αφορά την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Ωστόσο, η πλειονότητα των συμβούλων συμφωνεί πολύ ή έστω μέτρια με την άποψη ότι το ΕΣΠΑ και η ΣΕΣ 2014 –2020 μπορούν να προσφέρουν πολλά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής επιχείρησης.

Η μεθοδολογία της έρευνας
Τα δεδομένα του Δείκτη Εμπιστοσύνης Συμβούλων Μάνατζμεντ (Greek Management Consultants Confidence Index –GMCCI) προέρχονται από τριμηνιαίες έρευνες.
Επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο κ. Κωνσταντίνος Αϊβαλής και υπεύθυνος της έρευνας ο κ. Βασίλειος Ρεγκούζας, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΣΜΑ. Επίσης, η εταιρεία Cube υποστηρίζει τεχνικά την υλοποίηση της έρευνας.
Η έρευνα έχει τέσσερα σκέλη: Πρώτον, την καταγραφή των προβλέψεων των συμβούλων για την οικονομική κατάσταση στο επόμενο δωδεκάμηνο. Δεύτερον, την αποτύπωση των προσδοκιών τους όσον αφορά τους παραγωγικούς συντελεστές στο ίδιο χρονικό διάστημα. Τρίτον, την καταγραφή των κυριότερων εμποδίων στην επιχειρηματική ανάπτυξη. Τέλος, την παρουσία των απόψεων των συμβούλων για την κατανομή των πόρων και την αποτελεσματικότητα του ΕΣΠΑ, καθώς και για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις κατά τη διαδικασία ενίσχυσής τους.
Οι έρευνες διεξάγονται ανά τρίμηνο και τα αποτελέσματά τους θα δημοσιοποιούνται κάθε Απρίλιο, Ιούλιο, Οκτώβριο και Ιανουάριο. Τον πληθυσμό αποτελούν οι εκπρόσωποι των 53 εταιρειών-μελών του ΣΕΣΜΑ, επτά επίτιμα μέλη και πρώην πρόεδροι του ΣΕΣΜΑ. Οι εταιρείες-μέλη με προσωπικό περισσότερο από 50 άτομα εκπροσωπούνται στην έρευνα από δύο άτομα.Έτσι το σύνολο του πληθυσμού αποτελείται από 71 άτομα.
Η πρώτη έρευνα διεξήχθη στα τέλη Μαρτίου 2014 και συνεπώς αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες που είχαν διαμορφωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Υπήρξαν 50 απαντήσεις. Επομένως, το ποσοστό ανταπόκρισης ήταν 71,4%.


Ο ΣΕΣΜΑ
Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ) ιδρύθηκε το 1991 και αποτελεί τον επαγγελματικό συλλογικό φορέα των οργανωμένων εταιρειών συμβούλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με 53 εταιρείες-μέλη, στις οποίες απασχολούνται περισσότερα από 2.500 εξειδικευμένα στελέχη, Έλληνες επιστήμονες.