Με μεγάλη άνοδο, που ξεπέρασε το 5%, έκλεισε σήμερα, Τρίτη, το Χρηματιστήριο της Μόσχας, κερδίζοντας ένα μέρος του χαμένου εδάφους μετά την κατακόρυφη πτώση του χθες, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει η κατάσταση αυτή στη ρωσική οικονομία.

Οι δύο βασικοί δείκτες του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο Micex και ο RTS, έκλεισαν με άνοδο 5,26% και 6,20% αντίστοιχα.

Την Δευτέρα το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση μεγαλύτερη του 10%. Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε θετικά και η άνοδος συνεχίστηκε μετά τις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας μετά την αποπομπή του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την προεδρική κατοικία στα περίχωρα της Μόσχας, ο Πούτιν κατήγγειλε το «πραξικόπημα» που εκδηλώθηκε στην Ουκρανία και «την κατάληψη της εξουσίας δια των όπλων».

Εκτίμησε, όμως, ταυτόχρονα ότι «δεν είναι αναγκαία προς το παρόν» η αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και διέψευσε ότι οι ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία έχουν περικυκλωθεί από Ρώσους στρατιώτες.

Υποστήριξε δε ότι οι άνδρες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τις βάσεις αυτές ανήκουν στις τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας.


Το ρούβλι ενισχύεται επίσης, μετά τη χθεσινή πτώση ρεκόρ της ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Με την έναρξη των συναλλαγών σήμερα η ισοτιμία του ευρώ ήταν 49,90 ρούβλια και του δολαρίου 36,29 ρούβλια.

Η εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν να επιστρέψουν οι Ρώσοι στρατιώτες από τις ασκήσεις οδήγησε σε αποκλιμάκωση των πιέσεων στις διεθνείς αγορές. Με άνοδο 0,47% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei σημείωσε κέρδη 69,25 μονάδων για να κλείσει στις 14.721,48 μονάδες. Με άνοδο 0,6% στις 1.204,11 μονάδες έκλεισε και ο ευρύτερος δείκτης Topix.

Αποκλιμάκωση καταγράφεται και στη τιμή του χρυσού. Το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του χρυσού που έκλεισε χθες με άνοδο 2,11% στα 1.350,30 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Οκτωβρίου, σήμερα υποχωρεί στα 1.338 δολάρια.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται και η τιμή του πετρελαίου που χθες έκλεισε στα 104,92 δολάρια το βαρέλι με άνοδο 2,11% ή 2,33 δολαρίων. Σήμερα διαμορφώνεται στα 103,91 δολάρια το βαρέλι.