Ετοιμοι να δώσουν τα χέρια είναι η κυβέρνηση και η Deutsche Telekom (DT) για την πώληση του εναπομείναντος ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη μεταβίβαση του μεριδίου, ύψους 10%, που ανήκει στο Δημόσιο (6%) και στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (4%).

Αν και η DT έχει επισήμως διαψεύσει την εξαγορά –και ο ΟΤΕ δεν σχολιάζει για ευνόητους λόγους –εν τούτοις αποτελεί κοινό μυστικό στους εμπλεκομένους ότι η υπόθεση, πλην απροόπτου, συντόμως αναμένεται να ολοκληρωθεί.
Η συμφωνία μετόχων προβλέπει ότι το Δημόσιο υποχρεούται να απευθυνθεί πρώτα στην DT και σε περίπτωση που οι Γερμανοί αρνηθούν τελικώς να αγοράσουν, τότε οφείλει να προχωρήσει σε διαγωνισμό.
Υπάρχει βεβαίως και η πιθανή νομική καραμπόλα που φέρνει η συγκέντρωση ποσοστού της τάξης του 50% στην περίπτωση που οι Γερμανοί αγοράσουν τη συμμετοχή του Δημοσίου. Και αυτό διότι θα βρεθούν ενώπιον της υποχρέωσης υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς των μειοψηφιών, κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν επιδιώκουν.
Χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι είναι προς το συμφέρον των Γερμανών να ολοκληρωθεί γρήγορα η συμφωνία καθώς κάθε ημέρα που περνάει η εξαγορά θα γίνεται όλο και πιο ακριβή.
Ωστόσο, το αντάλλαγμα για τη Βόννη δεν είναι αμελητέο. Εάν το Δημόσιο πωλήσει το 6% που διαθέτει στον ΟΤΕ θα χάσει τα δικαιώματα αρνησικυρίας και ορισμού των πέντε εκ των 11 μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, ο οποίος θα ελέγχεται εξ ολοκλήρου από την DT.
Από την άλλη, όμως, εάν η κυβέρνηση πωλήσει τον ΟΤΕ θα λάβει ικανοποιητικό τίμημα και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές αφού θα καταστεί σαφές ότι η DT ήρθε για να μείνει στην Ελλάδα. Αλλωστε η εταιρεία αντλεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 60% τα έσοδά του από την Ελλάδα. Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς εκτιμούν ότι οι Γερμανοί έχουν κάθε λόγο να ελέγξουν καλύτερα την κατάσταση της αγοράς, δεδομένου του προγραμματισμού επενδύσεων εκ μέρους του ΟΤΕ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που προεξοφλεί και ενισχύει την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας.

Το ύψος του τιμήματος
Αυτό που δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί είναι το ύψος του τιμήματος. Σε περίπτωση που η DT θέλει να αγοράσει μετοχές από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου και κάνει χρήση του δικαιώματοςεξαγοράς, τότε το ντιλ θα αποτιμηθεί με βάση τη μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου μήνα και το όποιο premium αποφασιστεί.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι βάσει της πορείας της μετοχής του ΟΤΕ (πλέον κυμαίνεται γύρω στα 12 ευρώ) το ελληνικό Δημόσιο, πουλώντας το 6% του, θα μπορούσε να αντλήσει 400 εκατ. ευρώ με τις τρέχουσες τιμές και πλέον των 600 εκατ. ευρώ εάν έδινε και τα ποσοστά του ΙΚΑ. Σημειωτέον ότι η κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ πλέον προσεγγίζει τα 6 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ