Συνθήκες αποκλιμάκωσης της ύφεσης σε στέρεες βάσεις διαμορφώνται πλέον στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την Alpha Bank, με τα καλά νέα να συνεχίζονται και στο 3ο 3μηνο του 2013.
Μάλιστα, εκτιμά ότι η καλύτερη του αναμενόμενου πορεία της χώρας, η οποία αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις της τρόικας που αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, θα οδηγήσει σε αναβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η τράπεζα, οι ευνοϊκές εξελίξεις αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στον τουρισμό, τις εισπράξεις από τις διεθνείς μεταφορές (ναυτιλία) και τις εξαγωγές αγαθών, αλλά και στον περαιτέρω περιορισμό της πτώσης της εγχώριας ζήτησης υπό την επίπτωση και της εντυπωσιακής πορείας αύξησης της απασχόλησης σε σχέση με τα προηγούμενα 3μηνα και του δραστικού περιορισμού της πτώσης της απασχόλησης σε ετήσια βάση.
«Οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν τον περαιτέρω περιορισμό της ύφεσης στην ελληνική οικονομία και στο 4ο 3μηνο όπου η μεταβολή του ΑΕΠ σε ετήσια βάση θα συγκρίνεται με το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδό του 2012 και όπου αναμένουμε και την από καιρού προβαλλόμενη αναζωπύρωση και των κρατικών επενδύσεων που συγχρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία και μάλιστα κατά ποσοστό 95%» τονίζουν οι οικονομολόγοι της τράπεζας.
Στο πλαίσιο αυτό σημειώνουν πως ενισχύονται έτσι ουσιαστικά οι προοπτικές για έγκαιρη επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας που θα συμβάλουν στη σταδιακή αναζωογόνηση των επιχειρήσεων που βρίσκονται έως τώρα υπό συνεχή πίεση (λόγω του καταποντισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα της εγχώριας ζήτησης) και στην μείωση των πολύ υψηλών ποσοστών ανεργίας που ταλανίζουν ένα μεγάλο μέρος των εγχώριων νοικοκυριών.
Κατά την Alpha Bank, αυτές οι ευνοϊκές εξελίξεις γίνονται τώρα κατανοητές και από πολλούς σημαντικούς αναλυτές διεθνώς, όπως η Capital Economics, η Goldman Sachs, η JP Morgan, κ.ά., που εκτιμούν ότι η ύφεση θα είναι τελικά μικρότερη από ότι είχε εκτιμηθεί το 2013 και ότι οι προοπτικές για ανάκαμψη από το 2014 έχουν τώρα αυξηθεί σημαντικά.
«Γίνονται κατανοητές και από το πλήθος των επενδυτών που είτε έρχονται στην Ελλάδα ή αναζητούν κάποια ισχυρότερη στήριξη των ήδη διαμορφωμένων εκτιμήσεών τους για την προοπτική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και για τις ευκαιρίες επενδύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις (π.χ., στα πλαίσια των αποκρατικοποιήσεων) και γενικότερα σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία» προσθέτουν οι αναλυτές της τράπεζας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, αναφέρεται στην ίδια ανάλυση, οι ευνοϊκότερες εξελίξεις φαίνεται ότι υιοθετούνται τώρα και από την Τρόικα και από την ελληνική κυβέρνηση που προβλέπουν τώρα πτώση του ΑΕΠ το 2013 κατά -4,0% και -3,8% αντίστοιχα και πιο βέβαιη ανάκαμψη από το 2014.
«Είναι δε πιθανό ότι αυτές οι πέραν του αναμενομένου ευνοϊκές εξελίξεις δεν θα διαφύγουν τώρα της προσοχής και αυτών των ίδιων των εταιρειών πιστοληπτικής αξιολόγησης» εκτιμά η Alpha.
Αυτό, σημειώνει πως θα οδηγήσει σε εκ βάθρων αναθεώρηση των εκτιμήσεων αυτών των εταιρειών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και σε εύλογες αποφάσεις αναβάθμισης της Ελλάδος και των εγχώριων επιχειρήσεων και τραπεζών, από τα τρίσβαθα της πιστοληπτικής υποβάθμισης που κατατάσσονται σήμερα (ιδιαίτερα από τη Moody’s).

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση