«Κλειδώνουν» το Σάββατο οι τελικές αποφάσεις για τη φορολογία των ακινήτων καθώς θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας.
Στόχος της σύσκεψης είναι να καταλήξουν στις οριστικές διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα εφαρμοστεί από το 2014 και αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να έχουν κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το σχέδιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί η σημερινή σύσκεψη έχει ήδη εγκριθεί από τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών και μένει τώρα να δοθεί το πράσινο φως από την κυβέρνηση αλλά και από την Τρόικα που θα έρθει σε περίπου μία εβδομάδα από σήμερα στη χώρα μας για διαπραγματεύσεις.
Βασικό χαρακτηριστικό του νέου σχεδίου είναι ότι θα υπάρχει σε πρώτη φάση διαφορετική φορολογική μεταχείριση των εντός σχεδίου ακινήτων και κτισμάτων σε σύγκριση με τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φορολογική κλίμακα βάσει της οποίας θα φορολογούνται τα εντός σχεδίου ακίνητα θα αποτελείται από 33 κλιμάκια με συντελεστές που θα κυμαίνονται ανάλογα την τιμή ζώνης που βρίσκεται το κάθε ακίνητο από 2 ευρώ έως 23,1 ευρώ ανά τετραγωνικό για ακίνητα που βρίσκονται στις λεγόμενες ακριβές περιοχές.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να βεβαίωση φόρους συνολικού ύψους 3,6 έως 4,2 δισ. ευρώ ώστε να καταφέρει να εισπράξει τελικά από 3,2 έως 3,6 δισ. ευρώ. Από μία πρώτη ματιά στα ποσά που ευελπιστεί να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών γίνεται σαφές ότι πολύ λίγοι θα είναι εκείνοι που θα πληρώσουν σημαντικό χαμηλότερο φόρο σε σύγκριση με τα ισχύοντα.
Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο Βήμα ότι ιδιοκτήτες ακινήτων που κατοικούν σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ και έχουν μόνο μία κατοικία στην κατοχή τους θα διαπιστώσουν μείωση της φορολογική επιβάρυνσης σε σύγκριση με το χαράτσι του 2013.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών δίνει σε εκατομμύρια πολίτες μία τελευταία ευκαιρία να διορθώσουν –ελέγξουν το έντυπο Ε9 ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί με ακρίβεια τόσο ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του 2013 όσο και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων του 2014 για τα εντός αλλά και τα εκτός σχεδίου ακίνητα.
Ειδικότερα, σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται πως η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός & εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013,παρατείνεται μέχρι και την 20η Σεπτεμβρίου 2013 αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου που όριζε προηγούμενη απόφαση.
Επίσης η προθεσμία ελέγχου, ηλεκτρονικής συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 2: Στοιχεία αγροτεμαχίων της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013,παρατείνεται μέχρι και τη 14η Οκτωβρίου 2013.
Αξίζει να τονιστεί ότι στη διαμόρφωση της φορολογική κλίμακας που θα οριστικοποιηθεί σήμερα έχουν συνυπολογιστεί τόσο το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ όσο και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που ισχύει τα τελευταία χρόνια με αφορολόγητο ατομικής περιουσίας 200.000 ευρώ
Για τη φορολογία των αγροτεμαχίων το βασικό σενάριο αναφέρει ότι θα μπει φόρος από 1 ως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπολοίπους το ποσό επιβάρυνσης θα είναι διπλάσιο. Όσοι διαθέτουν εκτός σχεδίου ακίνητα σε ακριβές περιοχές θα κληθούν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερη φορολογία σε σύγκριση με αυτήν των αγροτών.