Είναι κάθε άλλο παρά υποβολέας. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν μεταβαίνει στην Ελλάδα για να πει στους Έλληνες πώς να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους» τόνισε την Τετάρτη εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ.Σόιμπλε την Πέμπτη στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο, όπως είπε, είναι δουλειά της τρόικα κι όχι μεμονωμένων κρατών μελών της Ε.Ε. Μέσω της επίσκεψής του, συνέχισε ο ίδιος, ο ομοσπονδιακός υπουργός θέλει να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στην ελληνική πλευρά, να την ενθαρρύνει στο δύσκολο δρόμο που ακολουθεί καθώς επίσης και να συνομιλήσει για συγκεκριμένα θέματα διμερούς συνεργασίας.

Με τη βοήθεια και του εντεταλμένου της Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα σε θέματα τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί να εξετάσει τις δυνατότητες συνεργασίας σε τεχνικό επίπεδο σε προγράμματα στην Ελλάδα καθώς επίσης και, μέσω της συνάντησής του με στελέχη του ελληνο-γερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, τις δυνατότητες πραγματοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα. Σε αυτό το προκαταρκτικό στάδιο, η Γερμανία θα παράσχει τεχνική βοήθεια και εξετάζει τη συμμετοχή της εωσότου συσταθεί η σχεδιαζόμενη ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά πόσο η γερμανική πλευρά επιθυμεί να δώσει μία «καραμέλα 100 εκατομμυρίων ευρώ» στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η τελευταία δεν επιτυγχάνει τους στόχους που της έχουν τεθεί, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα καμία καραμέλα» και έκανεε λόγο για ένα μνημόνιο συνεννόησης (MoU) που πρόκειται να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της γερμανικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW για τη δημιουργία ενός ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης (Institut of Growth). Σ’ αυτό η γερμανική πλευρά θα συμμετάσχει, κατά τον ίδιο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς της στόχους και τις υποχρεώσεις της. «Θέλουμε από την Ελλάδα ένα business plan», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος και επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν σκοπεύει να δώσει στην Ελλάδα 100 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μόνο μία πολύ συγκεκριμένη προοπτική. Στην κίνηση αυτή, τόνισε ο ίδιος, η Γερμανία επιθυμεί να συμμετάσχουν κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράλληλα έκανε λόγο για τεχνική υποστήριξη της Γερμανίας στη φορολογική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και αναφέρθηκε σε συντονισμό της γερμανικής πλευράς με την Task Force.

Σε άλλη ερώτηση, για το κατά πόσο πρόκειται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του κ. Σόιμπλε στην Ελλάδα το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και εάν ο γερμανός υπουργός σκοπεύει να συναντηθεί και με εκπροσώπους της ελληνικής αντιπολίτευσης, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η γερμανική πλευρά δε σκοπεύει να συζητήσει το θέμα των επανορθώσεων. «Δεν γνωρίζω εάν η επίσημη ελληνική πλευρά σχεδιάζει να θίξει το θέμα, αλλά νομίζω πως όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι, όπως ο ίδιος πιστεύει, το βλέμμα των Ελλήνων πρέπει να είναι στραμμένο στο μέλλον κι όχι στο παρελθόν και επισημαίνοντας ότι «το θέμα αυτό το έχουμε εξάλλου εξετάσει επισταμένα και σ’ αυτό το υπουργείο και το ζήτημα έχει κλείσει». Ο κ. Σόιμπλε δεν θα συναντηθεί με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης λόγω του βεβαρημένου προγράμματος της Αθήνας, επεσήμανε ο ίδιος. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είχε πρόβλημα να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, πρόσθεσε όπως έχει ήδη κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν στο Βερολίνο.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με φημολογία που κάνει λόγο για ένα τρίτο «προληπτικό πακέτο βοήθειας» ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν γνωρίζω τίποτε για 13 δισ. ευρώ ή για οποιοδήποτε προληπτικό πρόγραμμα». Δεν έχουν γίνει συζητήσεις επ’ αυτού του θέματος, τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η γερμανική πλευρά δεν σχεδιάζει να διαθέσει στην Ελλάδα 13 δισ. ευρώ. Όπως είπε, βρισκόμαστε στη μέση του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα, το οποίο διαρκεί έως τα τέλη του 2014, και σύμφωνα με την εκτίμηση του ιδίου, οποιαδήποτε άλλη κίνηση διάθεσης ενός νέου πακέτου βοήθειας αφενός μεν θα δημιουργούσε κλίμα αναξιοπιστίας, αφετέρου δε θα αποτελούσε τροχοπέδη στις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

«Τέτοιου είδους φήμες λειτουργούν αντιπαραγωγικά», επισήμανε ο εκπρόσωπος ο οποίος παράλληλα διέψευσε και σημερινές πληροφορίες της εφ. Süddeutsche Zeitung για πακέτο βοήθειας ύψους 10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει συγκεκριμένα μέτρα, είπε, αναφερόμενος και στο πρόγραμμα κινητικότητας των 4.000 δημοσίων υπαλλήλων, ενώ το ποσό που προβλέπεται να λάβει σε υποδόσεις είναι αυτό των 6,8 δις, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, σημείωσε.

Ο ίδιος εκπρόσωπος προσέθεσε, ότι βάσει του σχεδίου για τη δημιουργία ελληνικού Ινστιτούτου για την Ανάπτυξη, το Ινστιτούτο αυτό δεν θα αποτελεί τράπεζα, αλλά ένα Ταμείο (Fonds) κι ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με παρόμοια προγράμματα σε Ισπανία και Πορτογαλία.