Πρόταση να αναλάβει η πολιτεία το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), υπέβαλε ο πρόεδρος του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), Α. Γκαρής, μιλώντας σε συνέδριο για την ανάπτυξη.

Το έλλειμμα ήταν το Μάιο 436 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΛΑΓΗΕ, αν δεν ληφθούν μέτρα θα φθάσει στο τέλος του 2014 στο 1,1 δισ. ευρώ.

«Το έλλειμμα δεν το δημιούργησε ο ΛΑΓΗΕ, ούτε οι παραγωγοί, είναι έλλειμμα της πολιτείας», ανέφερε.

Αν επιλέγετο η λύση να χρηματοδοτηθεί το έλλειμμα από την κατανάλωση, τότε σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΛΑΓΗΕ, το τέλος ΑΠΕ που χρεώνεται στους λογαριασμούς θα έπρεπε να υπερδιπλασιαστεί (από 9,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι σήμερα η μέση χρέωση, σε 23,5 ευρώ).

Ο κ. Γκαρής επεσήμανε, επίσης, ότι ακόμη και αν μειώνονταν κατά 40% οι τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας, το αποτέλεσμα θα ισοδυναμούσε με την αντικατάσταση της έκτακτης εισφοράς που έχει επιβληθεί στα φωτοβολταϊκά.

Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της λήψης μέτρων, ώστε να συμμετάσχουν στην κάλυψη του ελλείμματος όσοι πούλησαν άδειες παραγωγής από ΑΠΕ.

Ο Χ. Μπαλάσκας, γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής, τόνισε ότι κατά τη χειμερινή περίοδο 2012-2013 το φυσικό αέριο ήταν 38% φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης και 50% σε σχέση με τον ηλεκτρισμό.

Ο Α. Κοντολέων, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, ζήτησε άμεση λήψη μέτρων για περιορισμό του κόστους της ενέργειας για τη βιομηχανία με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, καθώς και του τέλους ΑΠΕ και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Τόνισε, επίσης, ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, την τελευταία τριετία αυξήθηκαν κατά 80% και διαμορφώνονται 30% πάνω από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που απέδωσε στο ότι δεν έγινε διαπραγμάτευση με τη ρωσική Gazprom για μείωση των τιμών.