Το σχόλιο του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, την Μ. Πέμπτη, ότι η ΕΚΤ είναι «τεχνικά έτοιμη» για αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων ήταν αυτό που για τις αγορές είχε μεγαλύτερη σημασία από τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,5% και από τη προθυμία του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη να μειώσει και άλλο τα ευρωεπιτόκια.
Αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων σημαίνει ότι η ΕΚΤ όχι μόνο δεν θα πληρώνει τόκο στις τράπεζες που παρκάρουν κάθε βράδυ για ασφάλεια τα κεφάλαιά τους σ΄αυτή, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά επιπλέον θα τους χρεώνει κάτι τις. Είναι σαν ένα είδος φόρου στις τραπεζικές καταθέσεις.
Στόχος της κεντρικής τράπεζας είναι να αναγκάσει τις τράπεζες να διοχετεύσουν στην οικονομία την υπερβάλλουσα ρευστότητα ύψους 120 δισ. ευρώ που λιμνάζει κάθε βράδυ στην κεντρική τράπεζα.
Όσο ωραίο και αν ακούγεται αυτό για τις προοπτικές ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών, στην πράξη υπάρχει κίνδυνος τα πράγματα να μην λειτουργήσουν έτσι όπως τα σκέφτεται ο Μάριο Ντράγκι. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, οι τράπεζες μπορεί να προτιμήσουν να συσσωρεύσουν 500ευρα στα θησαυροφυλάκιά τους ή να τα μεταφέρουν σε άλλες κεντρικές τράπεζες εκτός ευρώ αδυνατίζοντας το ενιαίο νόμισμα, παρά να αποδεχθούν ένα αρνητικό επιτόκιο.
Άλλωστε, οι ίδιοι σημειώνουν ότι η εμπειρία της Δανίας δείχνει πως τα μικρά αρνητικά επιτόκια αποδυνάμωσαν την κορώνα καθώς τα κεφάλαια αναζήτησαν αλλού καταφύγιο. Αν κάτι τέτοιο συμβεί και στο ευρώ, τότε υποστηρίζουν ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα θα έμπαινε και αυτό στον νομισματικό πόλεμο.

Άλλοι πάλι εκφράζουν την ανησυχία ότι η επιλογή αυτή ενδέχεται να αναγκάσει τις τράπεζες να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους οι οποίοι μπορεί τελικά μπορεί να πλήξουν το τραπεζικό σύστημα.

Βεβαίως ο Ντράγκι αναγνωρίζει όλες αυτές τις δυσκολίες και για αυτό το λόγο εξέφρασε τις ανησυχίες του για πολλές, πιθανές, απρόβλεπτες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από το μέτρο αυτό. «Θα αντιμετωπίσουμε και θα χειριστούμε αυτές τις συνέπειες εάν αποφασίσουμε να δράσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του ευρώ, το οποίο αμέσως έχασε περίπου 1,5% της αξίας του έναντι του δολαρίου. Μικρότερες ήταν οι απώλειες έναντι των άλλων βασικών νομισμάτων (στερλίνας, ελβετικού φράγκου, γεν).

Ωστόσο, οι νομισματικές ισορροπίες άρχισαν να αποκαθίστανται μετά τις δηλώσεις του αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΚ Εβαλντ Νοβότνι την Μ. Παρασκευή ότι οι αγορές ερμήνευσαν υπερβολικά την αναφορά σε αρνητικά επιτόκια και πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για το άμεσο μέλλον. Το ευρώ κατέγραφε κέρδη της τάξεως του 0,5% έναντι του δολαρίου