Παρά τις διακομματικές αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την ρύθμιση που αφορά στην απελευθέρωση της διάθεσης και της δυνατότητας ψησίματος του ψωμιού (σε σούπερ-μάρκετ, καταστήματα τροφίμων κλπ.), ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς εμμένει στην ορθότητά της.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη ρύθμιση για το bake-off αποσύρθηκε την περασμένη Πέμπτη από το νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων για να κατατεθεί αναδιατυπωμένη στο πολυνομοσχέδιο, αφού έτσι θεωρήθηκε ότι θα διασφαλιστεί η ψήφισή της.

Πρώτος τον λίθο βαλέτω ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κυρ. Μητσοτάκης ο οποίος ζήτησε την απόσυρση της διάταξης λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερη τεκμηρίωση για το όφελος τέτοιων ρυθμίσεων. Μάλιστα τόνισε ότι αν η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αποτελεί σκληρότατη μνημονιακή υποχρέωση δεν πρέπει να περιληφθεί στο νομοθέτημα αυτό, αλλά να επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο για να συζητηθεί με άνεση και να κληθούν και οι φορείς. Σημειώνεται ότι μεταξύ των «γαλάζιων» βουλευτών που αντιδρούν είναι και άλλοι, ενώ αντιδράσεις καταγράφονται και στις τάξεις του ΠαΣοΚ. Χαρακτηριστικά ο κ. Β. Κεγκέρογλου κάλεσε τον κ. Σκορδά «αντί των χαρακτηρισμών να δει τις προτάσεις μας ήρεμα κι ωραία και να έρθει να μας πει ποιες δέχεται και ποιες όχι».

Πάντως από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης επέμεινε ότι «δεν αλλάζει τίποτα στην αρτοποιητική νομοθεσία». «Επιχειρούμε να άρουμε διοικητικά προσκόμματα που προκαλούν εμπόδια στην διάθεση του άρτου και στην έψηση», είπε, επισημαίνοντας ακόμα ότι στόχος είναι «να μην υπάρχει όλο αυτό το κόστος που απαιτεί η νομοθεσία για να μπορεί κάποιος να διαθέσει ψωμί και να βάλει μηχάνημα τελευταίας έψησης».

Δεν παρέλειψε δε να εξαπολύσει πυρά κατά των συμπολιτευόμενων βουλευτών που αμφισβητούν την χρησιμότητα της ρύθμισης: «Δυστυχώς (η αντιπολίτευση) βρίσκει και αλλού πρόθυμους ακροατές», είπε ο κ. Σκορδάς, κάνοντας λόγο για «άρση διοικητικών εμποδίων και ενίσχυση ανταγωνισμού, για να έχουμε χαμηλότερες τιμές».

Με τον κ. Σκορδά πάντως συντάχθηκε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Χρυσοχοίδης λέγοντας ότι «ο υπουργός ξεκαθάρισε τα πράγματα», ενώ διερωτήθηκε αν «υπάρχει εστιατόριο που δεν έχει μηχάνημα τελευταίας έψησης και αρτοποιείο που δεν έχει τα αρτοποιήματά του με κατεψυγμένη ζύμη».