Η εταιρεία Μέλισσα Κίκιζας δραστηριοποιείται από το 1947 στην παραγωγή ζυμαρικών (Μέλισσα, Primo Gusto, Stella, Avez, Deveta, Βλάχα) και τη διακίνηση τροφίμων (τοματικών προϊόντων και κονσερβοποιημένων φρούτων) ενώ από το 2012 αντιπροσωπεύει τα προϊόντα Heinz. H κουλτούρα της εταιρείας είναι άμεσα συνυφασμένη με την οικογενειακή παράδοση, αφού ενισχύονται η συναδελφικότητα και η ζεστασιά μεταξύ όλων των εργαζομένων αλλά και των συνταξιοδοτηθέντων.
Απόδειξη των παραπάνω, η δημιουργία τον Μάιο του 2011 από μια ομάδα εργαζομένων ενός μικρού μουσείου με παλιά αντικείμενα γραφείων, αποθήκης και εργοστασίου της εταιρείας όπου σε μια μικρή τελετή εγκαινίων παρευρέθησαν και οι συνταξιούχοι της εταιρείας.
Κάθε χρόνο η εταιρεία αναδεικνύει τον Πωλητή της Χρονιάς, ενώ για τους πρώτους υπαλλήλους που επιτυγχάνουν τους στόχους τους προσφέρονται αναμνηστικές πλακέτες με τον λόγο βράβευσής τους αλλά και ημέρες τιμητικής άδειας σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι υπερέβησαν τα ωράρια εργασίας. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν από την εταιρεία με τιμητικές πλακέτες και δώρα, ενώ κάθε δύο μήνες τους παρέχονται προϊόντα, όπως ακριβώς συνέβαινε και όταν ήταν ενεργοί υπάλληλοι.

Ενδεικτικά, σε κάθε κοπή βασιλόπιτας καλούνται τιμητικά τέσσερις συνταξιούχοι στους οποίους προσφέρεται ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από παρελθόντα γεγονότα στα οποία συμμετείχαν και ένα ασημένιο χειροποίητο καραβάκι, όπου είναι χαραγμένο το όνομά τους.
Τα παιδιά των εργαζομένων διεκδικούν σε κληρώσεις χρηματικές υποτροφίες στη μνήμη του ιδρυτή της «Αλέξανδρου Κίκιζα», που αντιστοιχούν με το κόστος των διδάκτρων ενός έτους σε φροντιστήριο βοηθητικών σπουδών ή ξένης γλώσσας. Επίσης, όλοι οι εργαζόμενοι πανελλαδικά έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τα παιδιά τους όταν τελειώνουν τις τριτοβάθμιες σπουδές τους για εξάμηνη πρακτική εκπαίδευση στην εταιρεία. Πολλά παιδιά, μετά το πέρας της εξάμηνης πρακτικής και την απόκτηση του πτυχίου τους, παραμένουν ως εργαζόμενοι, αφού η συγκεκριμένη εταιρεία δέχεται και επαγγελματική συνύπαρξη συζύγων και διαδοχή σε περίπτωση διαθεσιμότητας θέσης.
Το 2012 ζητήθηκε από τους εργαζομένους που έχουν παιδιά από 5 ως και 10 χρόνων μια ζωγραφιά με χριστουγεννιάτικο θέμα. Μία από αυτές τυπώθηκε για να συνοδεύσει τα εταιρικά χριστουγεννιάτικα δώρα των πελατών. Στη συνέχεια 12 από αυτές χρησιμοποιήθηκαν για το ημερολόγιο του 2013 και στο χριστουγεννιάτικο παιδικό πάρτι έγινε έκθεση με τις ζωγραφιές όλων των παιδιών από την Αθήνα, τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.

Επίσης, όλες οι γυναίκες της εταιρείας λαμβάνουν προσωπικό δώρο-«έκπληξη» την παραμονή των Χριστουγέννων από τη σύζυγο του προέδρου της εταιρείας. Μέσα στο πλαίσιο των ενεργειών ενδυνάμωσης της ομαδικότητας στην εταιρεία, πρόσφατα ξεκίνησε εταιρικό τουρνουά πινγκ-πονγκ, ενώ εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει η ποδοσφαιρική ομάδα της «ΜΕΛΙΣΣΑ».

Οπως λένε οι εργαζόμενοι: «Δεν έχουμε αισθανθεί ούτε ένα λεπτό την ανασφάλεια της κρίσης, ότι θα χάσουμε τη δουλειά μας ή ότι θα μειωθούν ο μισθός ή οι απολαβές μας. Ισα-ίσα που μας δόθηκε και χρηματικό μπόνους για να μας βοηθήσουν. Πρόσφατα κάναμε και πάρτι γιατί ο Οκτώβριος ήταν ο καλύτερος μήνας σε πωλήσεις που έκανε η εταιρεία στα χρονικά. Αυτό μας γέμισε με ελπίδα και αισιοδοξία».
Τίνα Κίκιζα, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας Μέλισσα Κίκιζας:
«Η ποιότητα της εταιρείας είναι η ποιότητα των εργαζομένων
«
Η βράβευση της Μέλισσα Κίκιζας για δεύτερη χρονιά αποτελεί αναγνώριση των προσπαθειών μας για τη διατήρηση και την ανάπτυξη ενός ανθρωποκεντρικού περιβάλλοντος εργασίας.

Στη διοίκηση πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ποιότητα της εταιρείας εξαρτάται από την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της κι έτσι, κάθε μέρα, με κάθε τρόπο, προσπαθούμε να προάγουμε την επικοινωνία, την αξιοπιστία, την πρόοδο, την εκπαίδευση, την ισορροπία και τη συντροφικότητα. Στόχος μας είναι να εμπνέουμε, να εμψυχώνουμε και να επιβραβεύουμε τους εργαζομένους μας καθώς και να δίνουμε σε όλους ίσες ευκαιρίες εξέλιξης.
Η εφετινή κατάταξή μας ανάμεσα στις εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα, από την 8η στην 3η θέση και φυσικά οι απαντήσεις των εργαζομένων μας, μας γεμίζουν αισιοδοξία για το μέλλον. Μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε και να προσπαθούμε για το καλύτερο!
Πιστεύουμε πως με σκληρή δουλειά και κοινό όραμα μπορούμε όλοι μαζί να συνεχίσουμε επάξια αυτό που ο ιδρυτής μας ξεκίνησε το 1947. Οι πρακτικές του Αλέξανδρου Κίκιζα ήταν πρωτοποριακές για την εποχή! Δύο φορές την εβδομάδα δινόταν δωρεάν γεύμα, ενώ κάθε μέρα υπήρχε παροχή πρωινού ροφήματος και «κολατσιού». Εβρισκε συχνά αφορμές για να τους δίνει επιπλέον χρηματική αμοιβή και τις Κυριακές συνήθιζε να τους πηγαίνει εκδρομές. Το κλίμα που επικρατεί έως και σήμερα στη Μέλισσα συνεχίζει να είναι οικογενειακό, αφού πολλοί από τους ανθρώπους μας είναι παιδιά ή και εγγόνια παλιών εργαζομένων.
Θεωρούμε ότι αυτή η διάκριση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία αυτήν την περίοδο όπου κρίνονται τόσο πολλά σε ένα υπερβολικά δύσκολο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσπαθούμε να ενισχύουμε τους ανθρώπους μας με bonus, εκδηλώσεις και δώρα για τα παιδιά τους, ενώ παράλληλα προτεραιότητά μας είναι να εργάζονται όλοι με απόλυτη ασφάλεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ