Πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος ζητεί η τρόικα με στόχο να αντληθούν επιπλέον έσοδα μέσα στην επόμενη διετία 2,9 δισ. ευρώ σύμφωνα με το πακέτο των νέων μέτρων.
Την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη παρουσία των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που συγκυβερνούν για να συζητήσουν τις αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η τρόικα απαιτεί το νέο νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί ως τα μέσα Νοεμβρίου 2012, ενώ οι εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ κκ. Αντ. Μακρυπίδης και Δ. Χατζησωκράτης ζητούν τα νέα μέτρα να κατατεθούν στη Βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου και να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο τον Ιανουάριο του 2013 ώστε να υπάρχει χρόνος για διαβούλευση και για λήψη των ορθών αποφάσεων.
Στο τραπέζι της σύσκεψης της Παρασκευής τέθηκαν θέματα που αφορούν τη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων με σημαντικότερες κυοφορούμενες αλλαγές την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, την επιβολή φορολογίας με συντελεστή 35% σε όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες από το πρώτο ευρώ και την επιβολή σε όλους τους κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογίας με συντελεστή 19% επί των εσόδων που θα προκύπτουν από την τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Μάλιστα, τόσο για τους αγρότες όσο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα καταργηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Από την άλλη, το κράτος θα τους αναγνωρίζει όλες τις επαγγελματικές τους δαπάνες και θα επαναφέρει στο 100% την έκπτωση για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.
Οι εκπρόσωποι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών να μη φορολογούνται όλοι οι επαγγελματίες με 35% από το πρώτο ευρώ αλλά να υπάρξει μια κλιμάκωση με τρία κλιμάκια (20% το πρώτο κλιμάκιο, 25% ή 30% το δεύτερο κλιμάκιο και 35% το υπερβάλον ποσό) ώστε να υπάρχει πρόνοια για τα νέους επαγγελματίες και αυτούς που δεν εμφανίζουν λόγω ύφεσης υψηλά κέρδη. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκ νέου σε νέα σύσκεψη που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» και έχουν σταθερή σχέση εργασίας με τον εργοδότη τους. Για αυτούς θα εξακολουθήσει να ισχύει η φορολογική κλίμακα και όχι η αυτοτελής φορολογία με 35%.
Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο που ισχύει για τα προστατευόμενα τέκνα, στο υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην κατάργησή του. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση 200 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, 400 ευρώ για οικογένειες με 2 παιδιά και 700 ευρώ για οικογένειες με 3 παιδιά. Υπάρχει ωστόσο πρόταση να δίνεται σε συγκεκριμένο αριθμό οικογενειών ένα ειδικό επίδομα με κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Μάλιστα, υπάρχει πρόταση το επίδομα αυτό να είναι υψηλότερο από τη φοροελάφρυνση που προσφέρει σήμερα. Ομως θα το λαμβάνουν πολύ λιγότεροι από αυτούς που απολαμβάνουν μέχρι τώρα το αφορολόγητο με παιδιά.

Στο τραπέζι και οι κλίμακες
Για τη φορολογική κλίµακα στο υπουργείο Οικονοµικών επιθυµούν να καταργηθούν τα υψηλά κλιµάκια (38%, 40% και 45%) που εφαρµόζονται για ετήσια εισοδήµατα άνω των 40.000 ευρώ και να ισχύσει ένας συντελεστής 35% για εισοδήµατα από 26.000 ευρώ και άνω. Να ισχύσει δηλαδή η κλίµακα µε αφορολόγητο 5.000 ευρώ για µισθωτούς και συνταξιούχους, από 5.001 ως 12.000 ευρώ συντελεστής 10%, από 12.001 ως 16.000 ευρώ συντελεστής 18% και από 16.001 ως 26.000 ευρώ συντελεστής 25% και πάνω από 26.000 ευρώ ένας συντελεστής 35%.
Το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Αριστερά ζήτησαν από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη (φωτογραφία) να μην καταργηθούν οι υψηλοί συντελεστές αλλά να διευρυνθούν τα υψηλά κλιμάκια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ