Την ύπαρξη σοβαρής πιθανότητας η Κύπρος να απευθυνθεί στον ευρωμηχανισμό στήριξης παραδέχθηκε το απόγευμα της Τρίτης, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης.

Είχαν προηγηθεί αντίστοιχου περιεχομένου δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή.

Ωστόσο, ο κ. Χριστοφίδης διευκρίνισε ότι αν τελικά κάτι τέτοιο υλοποιηθεί, θα γίνει για στήριξη του τραπεζικού συστήματος και όχι για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστοφίδης άσκησε κριτική σε ορισμένους οι οποίοι αναπτύσσουν παραφιλολογία σε σχέση με τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, με στόχο, όπως είπε, να προκαλέσουν πανικό για να εξωθήσουν την κυβέρνηση στη λήψη αντιλαϊκών και επιβλαβών μέτρων.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για «κακόβουλη προσπάθεια να συνδεθεί η λήψη των μέτρων με στόχο τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος, με την πιθανότητα να απευθυνθούμε στο Μηχανισμό για στήριξη του τραπεζικού συστήματος». Ο ίδιος τόνισε: «Η Κύπρος δεν θα απευθυνθεί στο Μηχανισμό γιατί θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,5 ή 3%, το οποίο βρίσκεται μάλιστα εντός των κριτηρίων του Μάαστριχτ, εάν τελικά απευθυνθούμε –και αυτό θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο– θα είναι για τη στήριξη του τραπεζικού μας συστήματος».