Πριν από την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, η Ελλάδα ήταν «φαρμακευτικός παράδεισος» αφού η κατανάλωση φαρμάκων ήταν υψηλή και οι δαπάνες καταβάλλονταν από το κράτος, παραδέχεται ο γενικός διευθυντής της Pfizer Ελλάς, μιλώντας στον καναδικό Τύπο.

Το δισέλιδο αφιέρωμα της γαλλόφωνης La Presse, με τίτλο «Pfizer Καναδά, ένα εφαλτήριο για τον κόσμο», αναφέρεται στις δραστηριότητες της εταιρείας σε Νέα Υόρκη, Αθήνα, Ντουμπάι και Σαγκάη.

«Η Αθήνα υπήρξε φαρμακευτικός παράδεισος, γιατί η κατανάλωση φαρμάκων ήταν από δύο έως τρεις φορές υψηλότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το κράτος αναλάμβανε την πληρωμή τους, όμως η κατάσταση άλλαξε μετά τη λήψη μέτρων λιτότητας, γιατί η κυβέρνηση της χώρας περιόρισε κατά 35% τον προϋπολογισμό για την αγορά φαρμάκων»
δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Pfizer Ελλάς Πιέρ Γκοντρό.

Σχετικά με την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι η εταιρεία απασχολεί περίπου 600 εργαζόμενους, με κύκλο εργασιών περί τα 600 εκατ. δολάρια.

Στο άρθρο αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της εταιρείας, η ελληνική κυβέρνηση προειδοποίησε πως «εάν δεν χαμηλώσετε τις τιμές σας, θα βγείτε από τις λίστες των φαρμάκων που καλύπτονται από το ελληνικό κράτος».

Το άρθρο εκτιμά μάλιστα ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα είναι προάγγελος ανάλογων εξελίξεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που πλήττονται από την κρίση, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο Πιέρ Γκοντρό, πάντως, θεωρεί εσφαλμένη τη νέα πολιτική, η οποία καλεί τις φαρμακοβιομηχανίες να συμφωνήσουν τις τιμές με τις κυβερνήσεις. «Καλούνται από την Ευρώπη να κάνουν περικοπές παντού και η πρώτη αντίδραση είναι να κόψουν χωρίς σκέψη» δήλωσε στην αρθρογράφο Σοφί Κουζινό.

Τέλος, το άρθρο αναφέρει ότι η ελληνική «ιδιαιτερότητα» συνίσταται στο ότι τα νοσοκομεία έχουν σταματήσει να πληρώνουν εδώ και χρόνια για τα φάρμακα, και κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες εφαρμόζουν την πολιτική της άμεσης πληρωμής για την παράδοση των φαρμάκων τους. Πολιτική την οποία η Pfizer αρνείται να εφαρμόσει, θεωρώντας ότι πρέπει να βρεθεί κάποια μορφή συνεννόησης με την κυβέρνηση.