Η Λισσαβόνα επιμένει ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει το δρόμο της Ελλάδας στην αναδιάρθρωση χρέους. Παρά τις εκτιμήσεις όλο και περισσότερων αναλυτών και επενδυτών ότι η Πορτογαλία δεν θα αποφύγει ένα δεύτερο μνημόνιο ως… συνοδευτικό του «κουρέματος» ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκασπάρ επανέλαβε χθες το βράδυ την περί του αντιθέτου πεποίθησή του.

Η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «θεωρείται από το eurogoup ως μοναδική εξαίρεση» είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο αμερικανικό Ινστιτούτο Peterson στην Ουάσιγκτον. «Επομένως είναι κάτι το οποίο δεν έχει προοπτική να επαναληφθεί, δεν αφορά τη χώρα μας» σημείωσε εμφατικά.

Ο ίδιος άλλωστε επισήμανε στο ακροατήριό του ότι η πρόσφατη έκθεση των ελεγκτών του ΔΝΤ και της ΕΚΤ για την οικονομία επεφύλασσε θετικά σχόλια για την κυβέρνησή του και προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η πορτογαλική οικονομία έχει επανέλθει στον «ενάρετο κύκλο» της ανάπτυξης. Κάθε άλλο μάλιστα καθώς η ύφεση αναμένεται να είναι βαθύτερη αυτή τη χρονιά. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -3,3% ενώ η ανεργία θα ξεπεράσει το 14%.

Στις φωνές που θεωρούν αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση του πορτογαλικού χρέους και το δανεισμό της χώρας με δεύτερο πακέτο από την τρόικα προστέθηκε χθες ο επικεφαλής της PIMCO Μοχάμεντ ελ Εριάν. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου κερδοσκοπικού ταμείου που επενδύει σε κρατικά ομόλογα δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι η Πορτογαλία θα βρεθεί σύντομα στη θέση της Ελλάδας.

«Δυστυχώς η χώρα θα χρειαστεί δεύτερο πακέτο στήριξης καθώς το πρώτο είναι ανεπαρκές. Η κατάρρευση της Πορτογαλίας πιθανόν να ξεσηκώσει πολιτική θύελλα στην Ευρώπη και βεβαίως θα κλιμακώσει την αβεβαιότητα στις αγορές. Η επικείμενη στήριξη της Πορτογαλίας θα προκαλέσει διαμάχη μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ενωσης για την κατανομή του βάρους της διάσωσης ενώ θα κάνει και τους ιδιώτες επενδυτές να καρδιοχτυπήσουν από την αγωνία μήπως κληθούν να συμμετάσχουν και αυτοί» προέβλέψε ο αιγυπτιακής καταγωγής μεγαλοπενδυτής.