Στην πλήρη κατακρήμνισή του οδηγείται ο κλαδικός μισθός, παρά την προσπάθεια διατήρησής του με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας εντός του ερχόμενου τριμήνου. Οι κλαδικές αμοιβές κινδυνεύουν να εξομοιωθούν με το κατώτατο όριο των 586 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, εξαιτίας των μέτρων του νέου μνημονίου αλλά και των παρενεργειών τους στην αποδιοργανωμένη ελληνική αγορά εργασίας.

Η βασικότερη παρενέργεια που επηρεάζει άμεσα το ύψος των μισθών αφορά τη διάλυση των εργοδοτικών οργανώσεων, οι οποίες έχουν και την ευθύνη των διαπραγματεύσεων για τις νέες κλαδικές συμβάσεις.
Τα μέλη των οργανώσεων αυτών απειλούν τις ηγεσίες με αποχώρηση από τις εργοδοτικές ομοσπονδίες αν προχωρήσουν στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων.
Στην περίπτωση αυτή οι επιχειρηματίες που θα αποχωρήσουν δεν θα δεσμεύονται για την τήρηση της σύμβασης και ως εκ τούτου θα μπορούν να μειώσουν τους μισθούς στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή στα 586 ευρώ, μείωση που θα ξεπερνά το 50% ή ακόμη και το 60%.
«Οι εργοδοτικές οργανώσεις είναι ένα βήμα πριν από τη διάλυσή τους» σημειώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) κ. Δ. Ασημακόπουλος, προσθέτοντας ότι «η πλειονότητα των επιχειρηματιών ζητούν να μην υπογραφούν συμβάσεις, απειλώντας ότι θα αποχωρήσουν από τις Ομοσπονδίες, ώστε να μη δεσμεύονται από τις νέες κλαδικές αμοιβές».
Το πρόβλημα είναι τεράστιο και ενδέχεται να διαλύσει ό,τι απέμεινε από το υφιστάμενο καθεστώς αμοιβών. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Το νέο μνημόνιο προβλέπει ότι οι κλαδικές συμβάσεις που θα υπογραφούν εντός τριμήνου – δηλαδή ως τις 14 Μαΐου – θα ισχύσουν αντί των κατώτερων κλαδικών αμοιβών και των τεσσάρων επιδομάτων (τέκνων, ωρίμανσης, σπουδών και επικινδυνότητας) που προβλέπονται στον σχετικό νόμο.
Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης προέτρεψε εργοδότες και εργαζομένους να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις, προκειμένου να διασώσουν ό,τι μπορούν από τις υφιστάμενες αμοιβές.
Η ΓΣΕΕ ήδη προτρέπει τις Ομοσπονδίες μέλη της να προχωρήσουν σε κλαδικές συμβάσεις «ακόμη και με το πιστόλι στον κρόταφο», γιατί θα είναι προτιμότερο από «αυτό που θα προκύψει μετά τη 14η Μαΐου».
Ωστόσο, παρ’ ότι σε επίπεδο ηγεσίας οι εργοδοτικοί φορείς επιθυμούν την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, η «βάση» αντιδρά και προαναγγέλλει την αποχώρησή της από τις εργοδοτικές οργανώσεις.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι με την κατάργηση της δυνατότητας του υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει την εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης σε ολόκληρο τον κλάδο παραγωγής οι συμβάσεις δεσμεύουν μόνο τα μέλη των οργανώσεων που τις υπογράφουν, είτε από τους εργαζομένους είτε από τους εργοδότες. (Πρόκειται για την κατάργηση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στο σύνολο του κλάδου.)
Ετσι όσοι δεν είναι συνδικαλισμένοι (εργοδότες και εργαζόμενοι) μπορούν πλέον να μην εφαρμόζουν τη σύμβαση.
Ως εκ τούτου επιχειρηματίες που είναι σήμερα συνδικαλισμένοι μπορούν να αποχωρήσουν από την οργάνωση, προκειμένου να μη δεσμεύονται να εφαρμόσουν τη σύμβαση και να προσαρμόσουν τις αμοιβές του προσωπικού στα κατώτατα όρια της ΕΓΣΣΕ.
Η πλειονότητα των εργοδοτών στρέφεται στις επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις για να περιορίσουν τους σημερινούς μισθούς στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
Κάτι τέτοιο θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα από 40% ως και 60%.
«Η μόνη λύση είναι η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με λελογισμένες μειώσεις μισθών, αναλόγως με τα οικονομικά δεδομένα κάθε κλάδου παραγωγής» τονίζει ο κ. Ασημακόπουλος.
Ο ίδιος είναι αντίθετος με την «εξομοίωση των κλαδικών με τους κατώτατους μισθούς» και σημειώνει ότι «τυχόν καταβαράθρωση των αμοιβών θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον τζίρο των ίδιων των επιχειρήσεων».
Ηδη το τελευταίο τρίμηνο χαρακτηρίζεται το χειρότερο όλων των εποχών για τον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ ο κ. Ασημακόπουλος εκτιμά ότι «η κατάσταση θα γίνει τραγική τους επόμενους μήνες».
Σήμερα στους περισσότερους κλάδους έχει λήξει η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων. Μόνο 40 κλαδικές συμβάσεις είναι σε ισχύ (θα λήξουν υποχρεωτικά βάσει νόμου τον Φεβρουάριο του 2013), ενώ υπάρχουν και 90 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.
Σύμφωνα με έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) πάνω από 150 επιχειρήσεις προχώρησαν στη μείωση των μισθών είτε με νέες συμβάσεις είτε με εκ περιτροπής εργασία. Οι 29 επιχειρήσεις – κυρίως μικρές – προχώρησαν σε ατομικές συμβάσεις, με τη μείωση να κυμαίνεται κατά μέσο όρο πάνω από 20%. Επτά επιχειρήσεις – μεγαλύτερου μεγέθους – προχώρησαν σε επιχειρησιακές συμβάσεις, επιβάλλοντας μισθούς στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης και 120 επιχειρήσεις εφάρμοσαν την εκ περιτροπής εργασία, με την οποία οι μισθοί μειώνονται ανάλογα με τη μείωση των ημερών εργασίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ