Λόγω του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, γράφει η γερμανική εφημερίδα, η κ.Μέρκελ απώλεσε τη συμβολικά σημαντική «πλειοψηφία της Καγκελαρίου».

Το SPD και οι Πράσινοι, οι οποίοι ψήφισαν σε μεγάλο ποσοστό τη βοήθεια προς την Ελλάδα, έκαναν λόγο μετά την ψηφοφορία για σοβαρό πλήγμα στη γερμανική κυβέρνηση. Πράγματι, είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε την πλειοψηφία του σε ψηφοφορία ενώπιον του κοινοβουλίου με σκοπό τη διάσωση του Ευρώ.

Πρόκειται για ζήτημα αυτοπεποίθησης του γερμανικού συνασπισμού, και όχι για ζήτημα που επηρεάζει την καθημερινή κυβερνητική διαχείριση.

Λαμβάνοντας όμως κανείς υπόψη το πεδίο εφαρμογής της απόφασης και την πρόσφατη σύγκρουση ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Ελεύθερους Δημοκράτες για τον ορισμό του Joachim Gauck ως υποψηφίου για τη θέση του Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας, είναι επόμενο ότι θα αυξηθούν οι αμφιβολίες για τη σταθερότητα του συνασπισμού.

«Η Μέρκελ δεν συγκέντρωσε σε μία από τις σημαντικότερες ψηφοφορίες της βουλευτικής περιόδου την πλειοψηφία και έτσι απέτυχε πολιτικά», δήλωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι σε μελλοντικές ψηφοφορίες για την παροχή ευρω-βοήθειας οι Σοσιαλδημοκράτες δεν θα συναινέσουν, όχι γιατί δεν θέλουν να παράσχουν στήριξη στην Ευρώπη, αλλά γιατί δεν θέλουν να υποστηρίξουν την καγκελάριο.

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Πέτερ Αλτμάγιερ αρνήθηκε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει χάσει την ευχέρειά του να ασκεί εξουσία.

Η εσωτερική πλειοψηφία – είπε – ήταν ο στόχος ευθύς εξ’ αρχής, και γι’ αυτόν τον λόγο δεν θέλησε η κυβερνητική πλειοψηφία να ασκήσει πίεση σε άρρωστους βουλευτές να παραστούν στην ψηφοφορία.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα επιτύγχανε την πλειοψηφία, καθώς τα 17 «όχι» και τα τρία «αποχή» αποτελούν την μεγαλύτερη αντίδραση που έχει εκδηλωθεί εναντίον της καγκελαρίου.

Στην ομιλία της η Μέρκελ προειδοποίησε για τους κινδύνους της ασύντακτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και της εξόδου της από την Ευρωζώνη και δήλωσε την ετοιμότητα της Γερμανίας να καταθέσει στο ESM ήδη από φέτος το καλοκαίρι 11 δισεκατομμύρια ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι θα πράξουν το ίδιο και τα άλλα κράτη της ευρωζώνης.

Με αυτόν τον τρόπο η Μέρκελ ενδεχομένως προσπαθεί να μειώσει την πίεση που ασκείται προς την Γερμανία, με σκοπό την αύξηση της κεφαλαιακής βάσης του ESM. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά δήλωση του Αντιπροέδρου της Όλι Ρεν στην ίδια εφημερίδα, υποστηρίζει την πρόταση επιτάχυνσης της καταβολής των εισφορών σε μετρητά για τον ESM.