Η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Λουκά Παπαδήμου, του ιταλού ομολόγου του Μάριο Μόντι και της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ έγινε μέσα σε «εποικοδομητικό κλίμα», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του έλληνα πρωθυπουργού. «Οι τρεις μετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη αναμένουν ότι το Eurogroup στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αισιόδοξοι εμφανίζονται ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. Ο ιταλός ηγέτης επρόκειτο να υποδεχθεί το μεσημέρι στη Ρώμη τη γερμανίδα καγκελάριο όμως η συνάντησή τους η οποία θα περιστρεφόταν γύρω από το ελληνικό ζήτημα αναβλήθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στη Γερμανία. Ο Μόντι επεσήμανε ότι θα παραμείνει «σε στενή επαφή» με τη Μέρκελ σε όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ενόψει της συνόδου του eurogroup τη Δευτέρα.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του ιταλού πρωθυπουργού οι τρεις ηγέτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι «η συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να ολοκληρωθεί στην επόμενη σύνοδο του eurogroup τη Δευτέρα».

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μάριο Μοντι, ο έλληνας πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε.

Το Βερολίνο παραμένει στα όσα έχουν συμφωνηθεί όσον αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI και εργάζεται μόνον προς αυτή την κατεύθυνση, είχε δηλώσει νωρίτερα στην Deutsche Welle στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Χαρακτήρισε μάλιστα «ανοησίες» τα περί δανείου γέφυρας προς την Ελλάδα μέχρι τις εκλογές του Απριλίου. Δεν υπήρχαν ποτέ τέτοια σχέδια, τόνισε, για να προσθέσει ότι έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλές ανοησίες το τελευταίο διάστημα.

«Η απόφαση για εκλογές, πότε, πού και πώς θα διεξαχθούν, είναι απόφαση του κυρίαρχου ελληνικού κοινοβουλίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Κότχαους, απορρίπτοντας τα περί παρέμβασης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις πολιτικές υποθέσεις της Ελλάδας.

Η ΕΚΤ φέρεται να εξετάζει «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα των κεντρικών τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει την πιθανότητα να δεχτεί «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, ίδιο με αυτό που θα υποστούν οι ιδιώτες πιστωτές, όπως φέρεται να δήλωσαν στο Reuters πηγές από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι κεντρικές τράπεζες της Eυρωζώνης κατέχουν αυτή τη στιγμή ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ περίπου στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Τα ομόλογα αυτά δεν έχουν σχέση με τα 40 διςσ. ευρώ που αγόρασε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2010.

Τρεις πηγές από κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης είπαν ότι το θέμα της συμμετοχής των κεντρικών τραπεζών στο PSI είναι κάτι που συζητείται ακόμη στην ΕΚΤ.

Μία πηγή μάλιστα είπε ότι οι πιθανότητες να υπάρξει σχετική συμφωνία πάνω σε αυτό είναι «50-50» και πρόσθεσε ότι ο μόνος χρονικός περιορισμός έχει να κάνει με το PSI που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Αν τελικά οι κεντρικές τράπεζες αποδεχτούν απώλειες στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων, αυτό θα προσφέρει μια επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα, εκτός των 12-15 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι θα αποποιηθεί τον κερδών από τα ελληνικά ομολόγα που κατέχει

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι «εντελώς ανεύθυνο να παίζει κανείς με τη χρεοκοπία της Ελλάδας» και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμιά «διάσταση απόψεων» ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, παρά τις«διαφορετικές φωνές» στη Γερμανία.

Όταν του επισημάνθηκε από τον ραδιοσταθμό RTL ότι «η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία κάνουν ανοικτά λόγο για την πιθανότητα μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας», ο Φιγιόν δήλωσε ότι πρέπει «οπωσδήποτε να γίνουν τα πάντα για να μην υπάρξει χρεοκοπία της χώρας».

«Θα ήταν δραματικό για τους ίδιους τους Έλληνες και θα ήταν δραματικό για τους Ευρωπαίους», τόνισε.

Ο Φιγιόν επισήμανε ότι υπάρχει «μια δέσμευση του ελληνικού κοινοβουλίου, του συνόλου των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων, να καταβάλουν αυτές τις προσπάθειες. Οι τραπεζίτες δέχθηκαν να παραιτηθούν από το 70% των δανείων που δόθηκαν στους Έλληνες. Πρέπει τώρα οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Αυτή είναι η θέση που θα υποστηρίξει η Γαλλία».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στο θέμα αυτό «δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, έστω κι αν «ακούμε μερικές φορές στη Γερμανία, στη γερμανική κυβέρνηση, να εκφράζονται διαφορετικές φωνές», πρόσθεσε.

Ο Φιγιόν επέκρινε επίσης τις βιαιότητες που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα. Οι προσπάθειες που ζητούνται από την Ελλάδα «δεν είναι πολύ πιο σημαντικές απ’ αυτές που καταβάλλουν οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί ή οι Ιταλοί και αυτοί δεν έκαψαν την πρωτεύουσά τους», δήλωσε.