Ομόλογα τριακονταετούς διάρκειας συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ πρόκειται να εκδόσει μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) η Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη διάσωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε σήμερα εξάμηνα ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά, ενώ η Γαλλία δημοπράτησε ομόλογα τριμηνιαίας και ετήσιας διάρκειας με μειωμένα επιτόκια χάρη στη σημερινή γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής.
Η δημοπρασία του EFSF θα είναι η πρώτη που θα διενεργηθεί έπειτα από την έκδοση της 29ης Σεπτεμβρίου 2011 (τότε το Ταμείο είχε εκδώσει ομόλογα επταετούς διάρκειας). Σύμφωνα με τραπεζίτη που μετέχει στη συμφωνία, το επιτόκιο της έκδοσης καθορίστηκε 125 μονάδες βάσης υψηλότερα από το βασικό επιτόκιο του ευρώ. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ αρνήθηκε να σχολιάσει την έκδοση.

Η συνάντηση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο με αντικείμενο την προετοιμασία της δημοσιονομικής σύγκλισης της ευρωζώνης και την επίλυση της ελληνικής κρίσης είχε επαμφοτερίζουσες επιδράσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 2 μονάδες βάσης στο 1,87%, παρά την ανέλπιστα μεγάλη αύξηση των εξαγωγών που ανακοινώθηκε στη Γερμανία, εξέλιξη που πιστοποίησε την ισχύ της οικονομίας της χώρας. Αντίθετα, η απόδοση του γαλλικού ομολόγου αντίστοιχης διάρκειας υποχώρησε κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,32%.

Το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ενισχύθηκε κατά 40 μονάδες βάσης εξ αιτίας των δημοσιευμάτων περί επικείμενου «παγώματος» των μισθών του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.