Την επέκταση των προθεσμιών αποπληρωμής των δανείων του ΤΕΜΠΜΕ ζήτησε από τους εκπροσώπους της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα (Task Force for Greece) σε συνάντηση που είχε μαζί τους ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κ. Β. Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι η πίεση που δέχονται οι δανειολήπτες επιχειρηματίες είναι έντονη, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία της ύφεσης.
Ειδικότερα στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ με τους κκ Γ. Κολυβά και Jens Bastian – προκειμένου να καταγραφεί η άποψη του ελληνικού εμπορίου, σχετικά με τη χρηματοδότηση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυσή τους μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων – δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία JEREMIE, ΕΤΕΑΝ και JESSICA. Ετσι αναμένεται στο επόμενο διάστημα η πλήρης ενεργοποίηση των ανωτέρω χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία θα ενισχύσουν κεφάλαια κίνησης και μεσοπρόθεσμα κεφάλαια, γεγονός που αναμένεται να δώσει ανάσα ρευστότητας στην αγορά.
Αναφορικά με το εμπόριο, αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς διάφορες δράσεις (πχ Δράση για την ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταποίησης – τουρισμού – εμπορίου – υπηρεσιών, δράση «digi-retail», η οποία αφορά στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στον τομέα της λιανικής). Οπως επισημάνθηκε το πρόβλημα εντοπίζεται στις καθυστερήσεις αξιολόγησης και εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών, καθώς το ελληνικό δημόσιο δεν μπορούσε να συνεισφέρει ούτε το 25% του κόστους του Προγράμματος που του αναλογούσε. Η μείωση του ποσοστού της ελληνικής συμμετοχής στο 5% διευκολύνει μεν την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση αλλά θα υπάρξει μετακύλιση ποσών από έργο σε έργο, αφού η συνολική συνεισφορά της Ε.Ε. δεν αυξάνεται. Αυτό συνεπάγεται νέες καθυστερήσεις και κωλυσιεργίες σε μια εποχή που ο χρόνος είναι εξαιρετικά πολύτιμος.
Επίσης έχει ήδη παρατηρηθεί υστέρηση της τάξης των 1,665 δισ. ευρώ από τα 3,350 δισ. ευρώ του στόχου του 2011 τα οποία πρέπει να αντληθούν από το ήδη εξαιρετικά χαμηλό ΠΔΕ, ενώ αν υπολογίσει κανείς την ήδη χαμηλή απορροφητικότητα σε τομεακά και περιφερειακά προγράμματα, την υπερκοστολόγηση των έργων, τη χαοτική διαδικασία εκχωρήσεων και την αδυναμία των τελικών δικαιούχων να ανταποκριθούν με συνέπεια λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας, δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για θεαματικές αλλαγές στους δείκτες ανάπτυξης. Οπως εφαρμόζεται το ΕΣΠΑ ως σήμερα, δε φαίνεται να είναι ικανή συνθήκη να ξεκολλήσει την ελληνική οικονομία από το τέλμα της ύφεσης, των λουκέτων και της ανεργίας.