Ιδιαίτερα κρίσιμο έτος θα αποδειχθεί το 2011 για την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Forthnet που από το 2008 έχει εξαγοράσει και τη συνδρομητική τηλεόραση Nova. H εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις από το Φεβρουάριο με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, o οποίος μέσω δύο ομολογιακών δανείων ανέρχεται στα 365 εκατ. ευρώ.

Εντός του 2011 και 2012 υπάρχουν λήξεις δανείων ύψους 90 εκατ. ευρώ και η εταιρεία ζητεί από την κοινοπραξία των 7 ελληνικών τραπεζών παράταση του συνόλου των δόσεων του 2011 και του 2012 μετά το 2013.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας στην Ενωση θεσμικών Επενδυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Forthnet κ. Π. Παπαδόπουλος δήλωσε πως η εξίσωση είναι αρκετά δύσκολη: «σε μια αγορά που έχει ισχυρό growth και απαιτείται επιθετική εμπορική η εταιρεία θα επιδιώξει με τη συναίνεση των τραπεζών να επενδύσει τα διαθέσιμά της για να ενισχύσει την κυρίαρχη θέση της στον κλάδο».

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες θα πρέπει να πειστούν ότι το σχέδιο επέκτασης θα πετύχει και θεωρείται σίγουρο πως θα ζητήσουν και τη συνδρομή των βασικών μετόχων της Forthnet οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν και οι ίδιοι χρήματα μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται πως το 2010 η εταιρεία εμφάνισε μεν αύξηση τζίρου στα 410 εκατ. ευρώ και σταθερά ebitda αλλά το καθαρό αποτέλεσμα ήταν για μια ακόμη χρονιά ζημιογόνο στα 86 εκατ. ευρώ (κατεγράφησαν και λογιστικές ζημιές 18 εκατ.ευρώ από την απομείωση της υπεραξίας της Nova).

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο από το τελικό σχήμα της αναδιάρθρωσης θα προκύψει και το ύψος των επενδύσεων στις οποίες θα προχωρήσει η Forthnet. O κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως το καλύτερο «φάρμακο» για τη βιωσιμότητα των εταιρειών του κλάδου είναι η συγκέντρωση μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων αν και ακόμη δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Oπως υποστηρίζουν τα στελέχη της Forthnet βασικός άξονας της εμπορικής στρατηγικής της εταιρείας είναι η ενίσχυση των συνδυασμένων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης και υπηρεσιών broandband. Στο τέλος του 2010, είχαν επιλέξει αυτές τις υπηρεσίες 100.000 νοικοκυριά. Με τις συνδυασμένες υπηρεσίες περιορίζονται σημαντικά οι αποσυνδέσεις που παρατηρούνται κυρίως το καλοκαίρι στη Nova αλλά και γενικότερα η διαρροή πελατών στη σταθερή τηλεφωνία προς άλλους παρόχους.

Στο τέλος του 2010 η εταιρεία είχε 483.000 συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας και κατείχε την πρώτη θέση στην παροχή υπηρεσιών Αδεσμοποίητης Πρόσβασης σε Τοπικό Βρόγχο. Οι ψηφιακοί συνδρομητές της Nova έφτασαν στους 363.679 που απoτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Παρά την αύξηση των συνδρομητών, τα έσοδα από τη συνδρομητική τηλεόραση μειώθηκαν από 200 εκατ. ευρώ σε 196 εκατ. ευρώ καθώς επηρεάστηκαν από τις αυξημένες επενδύσεις αλλά κυρίως από τη στασιμότητα της κυπριακής αγοράς.

H εταιρεία αυτή την περίοδο προχωρεί τη διαδικασία λειτουργικής συγχώνευσης των δύο βασικών δραστηριοτήτων που οδηγεί σε αύξηση των συνεργειών και σε περιορισμό του κόστους. Επίσης, τα δύο call centers της εταιρείας γίνονται ένα.