«Κόβονται» όλοι οι συμβασιούχοι και ωρομίσθιοι διδάσκοντες στα μεγάλα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας με απόφαση του υφυπουργού Παιδείας κ. Γ. Πανάρετου. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που έστειλε σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας, από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά κανένα τμήμα πανεπιστημίου με περισσότερους από 25 διδάσκοντες (15 για τα ΤΕΙ), δεν θα προσλάβει συμβασιούχους διδάσκοντες.

Το μέτρο αφορά κυρίως τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ δεν αγγίζει τα περιφερειακά τμήματα τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν πολλούς μόνιμους διδάσκοντες. «Αγγίζει» δε, μία από τις παθογένειες των πανεπιστημίων, καθώς είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των καθηγητών να ζητάει και έναν συμβασιούχο διδάσκοντα, προσθέτοντας μάλιστα και νέα μαθήματα στο πρόγραμμα σπουδών για να δικαιολογήσει την πρόσληψή του και να συμπληρώσει τις ώρες του…

Οι μόνιμοι διδάσκοντες έχουν 6 υποχρεωτικές ώρες διδασκαλίας, εκτός των ερευνητικών και διοικητικών τους καθηκόντων ή της επίβλεψης μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών.

«Πρόκειται για μια ακόμη οριζόντια περικοπή στα πανεπιστήμια που δεν λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες τους» σχολίασε η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ) κυρία Ευγενία Μπουρνόβα, ενώ εκ μέρους των καθηγητών ΤΕΙ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους κ. Γ. Τσάκνης τόνισε ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει στην αναγκαστική περικοπή μαθημάτων σε πολλά τμήματα.