Εκατόν πενήντα θεατές καθισμένοι στο κέντρο της σκηνής και στη μέση «Πυρκαγιές»: Αυτό θα συμβεί από την Πέμπτη (15 Μαρτίου) στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, όπου θα δοθεί η πρεμιέρα του έργου του Ουαζντί Μουαουάντ που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, εγκαινιάζοντας τις παραστάσεις «Επί Σκηνής».

Ενα ενδιαφέρον όσο και δύσκολο, όπως αποδεικνύεται εγχείρημα, με υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, που ωστόσο θα αναδείξει την μεγάλη και πλήρως εξοπλισμένη σκηνή στο Κτίριο Τσίλερ. Οσο για το έργο, «παραήταν καλό για να μην ανέβει», επισημαίνει ο σκηνοθέτης, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Χουβαρδά που το ενέταξε στον φετινό προγραμματισμό την τελευταία στιγμή…

«Πρόκειται για ένα έργο ατμοσφαιρικό, ημιτονίων, που διαπραγματεύεται τεράστια θέματα. Είναι μια σύγχρονη τραγωδία, με δύναμη ανάλογη των αρχαίων, με κάθαρση, που ωστόσο ο Μουαουάντ την προσεγγίζει με ρεαλισμό και ποιητικό λόγο, συνδυάζοντας τη δύναμη με τη συγκίνηση. Θα έλεγα ότι η δομή των «Πυρκαγιών» είναι ευφυής. Μέσα από 35 σκηνές και κινηματογραφικό μοντάζ ακούγεται ο ποιητικός λόγος του συγγραφέα», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης που προσθέτει το έργο διαθέτει και αστυνομική πλοκή ενώ με τα ίδια του τα στοιχεία επανατροφοδοτεί τις εξελίξεις.

«Κινείται ανάμεσα σε δύο τόπους, τον Καναδά, όπου πηγαίνουν όσοι θέλουν να ξεφύγουν από την Κόλαση και μια άλλη χώρα, που δεν ονοματίζεται, όπου μαίνεται ο εμφύλιος». Θα μπορούσε να είναι ο Λίβανος. «Οι «Πυρκαγιές» παλινδρομούν στον τόπο και τον χρόνο», καταλήγει ο σκηνοθέτης που τολμά να μιλήσει για «έργο που προχωρά τον Σοφοκλή….». Οσο για το κοινό, που αν και δεν συμμετέχει, αναμένεται να βιώσει μια εμπειρία ξεχωριστή, εκεί πάνω στη σκηνή, μαζί με τους ηθοποιούς…

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
«Πυρκαγιές» του Ουαζντί Μουαουάντ.
Μετάφραση Έφη Γιαννοπούλου, σκηνοθεσία-φωτισμοί Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης, κοστούμια Ελένη Μανωλοπούλου, βίντεο Μιχάλης Κλουκίνας, βοηθός σκηνοθέτη: Βάλια Ποιμενίδου, δραματολόγος παράστασης Έλενα Καρακούλη. Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Θέμις Μπαζάκα, Μιχάλης Μητρούσης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Θεμιστοκλής Πάνου, Γιώργος Συμεωνίδης, Λένα Παπαληγούρα, Νικόλας Παπαγιάννης, Χριστίνα Μαξούρη, Βασίλης Παπαγεωργίου, Ιωάννα Κολλιοπούλου.

ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
Εθνικό Θέατρο: Κεντρική Σκηνή «Επί Σκηνής»
Πρεμιέρα την Πέμπτη, 15/3/2012, στις 17.00.
Κάθε Τρίτη (17.00 & 20.30) και κάθε Πέμπτη – Παρασκευή (17.00). Ως 13/5/2012
Εισιτήρια: 15 – 10 ευρώ και 13 ευρώ το φοιτητικό
Πληροφορίες: τηλ. 210.5288170-1-3