Το εγκώμιο της Μάργκαρετ Θάτσερ έπλασε για μια ακόμη φορά η ηθοποιός Μέριλ Στριπ, φαβορί των εφετινών Οσκαρ για την ερμηνεία της στον ρόλο της πρώην πρωθυπουργού της Αγγλίας στην ταινία «Σιδηρά Κυρία» της Φιλίντα Λόιντ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου, η ηθοποιός που εφέτος τιμάται από το φεστιβάλ για το σύνολο του έργου της, ανέφερε ότι η Θάτσερ «ακόμα και αν δεν θα το ήθελε υπήρξε μια φεμινίστρια καθώς στην εποχή της κατόρθωσε να κάνει πράγματα πρωτοφανή για γυναίκα. Οταν η Θάτσερ ύψωνε το ανάστημά της» συνέχισε η Στριπ, «δεν υπήρχαν γυναίκες πολιτικοί, όπως δεν υπήρχαν γιατροί και επιστήμονες. Υπήρχαν νοσοκόμες και νοικοκυρές. Με την μαχητικότητα και το σθένος της έδειξε τον δρόμο σε πολλές γυναίκες».

Την εποχή που η Μέριλ Στριπ ήταν μια φιλελεύθερη αριστερή της Νέας Υόρκης εναντιωνόταν στην Θάτσερ όπως είπε. «Πίστευα ότι ήταν φίλη του Ρίγκαν και ότι είχε άθλιο μαλλί. Αυτά λένε οι κυρίες μεταξύ τους. Τώρα είμαι βέβαιη ότι θα τα λένε για μένα».

Οπως πάντα βέβαια, η Μέριλ Στριπ ήταν πολύ φιλική με το κοινό. Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου κάποιος θέλησε να της προσφέρει ένα μπουκέτο λουλούδια και εκείνη του επέτρεψε να ανεβεί στο πόντιουμ, δέχτηκε τα λουλούδια και του πρόσφερε και ένα φιλί. Ενας ρώσος δημοσιογράφος της έκανε δώρο μία μπάμπουσκα, την οποία δέχτηκε με μεγάλη χαρά καθώς είχε τη μορφή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο χώρος της συνέντευξης φωτίστηκε από τα φλας των φωτογράφων καθώς η ηθοποιός δεν δίστασε να κάνει πλάκα και με αυτό.

Ενας άλλος της είπε ότι θα ήθελα να της δώσει ένα τσεκ κι εκείνη αμέσως του έκανε νόημα να ανεβεί στο πάνελ για να της το δώσει. Οταν όμως είδε ότι τσεκ δεν υπήρχε, τον έδιωξε. Ολα αυτά μέσα σε πολύ εύθυμους τόνους και ενώ δίπλα της παρακολουθούσαν γελώντας ο συμπρωταγωνιστής της στην «Σιδηρά Κυρία» Τζιμ Μπρόντμπεντ (ως Ντένις Θάτσερ) και η σκηνοθέτιδα Φιλίντα Λόιντ.

Σε ό,τι αφορά την ίδια την ταινία και την αυστηρή κριτική που δέχθηκε στην χώρα παραγωγής της την Αγγλία, η Φιλίντα Λόιντ είπε ότι πρόθεση των δημιουργών δεν ήταν ο «εξωραϊσμός ενός τέρατος» αλλά μια μυθοπλαστική απόπειρα να βρεθούμε μέσα στο μυαλό της Θάτσερ.

«Αντιλαμβάνομαι όμως τους λόγους που πολλοί της γενιάς μου είχαν αντίρρηση με την ταινία» συνέχισε η Λόιντ. «Είναι η γενιά που ωρίμασε στην δεκαετία του 1980, όταν η Θάτσερ ήρθε στην εξουσία. Οι μεν συντηρητικοί δεν θέλουν να δουν το είδωλό τους να απομυθοποιείται οι δε φιλελεύθεροι είναι ούτως ή άλλως επιθετικοί προς το πρόσωπό της».

Ποιό είναι όμως το τίμημα του να έχεις φτάσει στο σημείο να είσαι η Μέριλ Στριπ; «Είναι πέντε μουσεία που εδώ και χρόνια θα ήθελα να επισκεφτώ στο Βερολίνο αλλά που ακόμα δεν τα έχω καταφέρει να το κάνω» απάντησε η ηθοποιός. «Γιατί αν πάω να δω τα μουσεία όλοι θα βλέπουν εμένα. Δεν λέω ότι δεν μου αρέσει να βρίσκομαι εδώ που έχω φτάσει αλλά ναι, έχει κάποιο τίμημα. Σίγουρα πάντως δεν με επηρέασε στα καθήκοντά μου ως μητέρα γιατί όταν κάνεις το επάγγελμα, το οποίο κάνω, τον περισσότερο χρόνο είσαι άνεργη άρα αναγκαστικά μένεις σπίτι…».