Σε ηλικία 82 ετών πέθανε το βράδυ της Πέμπτης (21/3) σε νοσοκομείο της Βοστόνης ο νιγηριανός συγγραφέαςΤσινούα Ατσέμπε,συνεπεία ασθένειας για την οποία η οικογένειά του δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες. Το 1990 ένα αυτοκινητικό δυστύχημα τον είχε αφήσει παράλυτο από τη μέση και κάτω κι έκτοτε αποφάσισε να ζήσει στην Αμερική.

Μυθιστοριογράφος, ποιητής και δοκιμιογράφος, ο Τσινούα Ατσέμπε εθεωρείτο ο «πατέρας» της αφρικανικής λογοτεχνίας που ένωσε την προφορική παράδοση με την λογοτεχνική έκφραση και ενέπνευσε δύναμη σε νεότερους συγγραφείς.

Τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, και με το Διεθνές Βραβείο Μπούκερ το 2007 για το έργο του που αμφισβήτησε τις δυτικές αναπαραστάσεις για τη Μαύρη Ήπειρο – δε δίστασε μάλιστα να κατηγορήσει για ρατσισμό τονΤζόζεφ Κόνραντκαι την «Καρδιά του σκότους» – και έδωσε φωνή στην πολιτισμική της ποικιλομορφία. ΟΝέλσον Μαντέλαέγραψε κάποτε γι’ αυτόν ότι «έκανε γνωστή την Αφρική στον υπόλοιπο κόσμο» και ότι ήταν «ο συγγραφέας που όταν τον διάβαζα στην φυλακή οι τοίχοι της κατέρρεαν».

Ο Τσινούα Ατσέμπε γεννήθηκε το 1930 και μεγάλωσε σε μια χριστιανική οικογένεια ευαγγελιστών στο χωριό Ογκίντι, από τα πρώτα κέντρα του αγγλικανικού ιεραποστολικού έργου στη χώρα των Ίμπο, στην ανατολική Νιγηρία.

Έγινε ευρύτερα γνωστός με το πρώτο μυθιστόρημα «ThingsFallApart» που έγραψε στα αγγλικά, κυκλοφόρησε το 1958 και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 50 γλώσσες – στην ελληνική γλώσσα εκδόθηκε το 2003 με τον τίτλο «Τα πάντα γίνονται κομμάτια» (εκδ. Λιβάνη). Σε αυτή την ιστορία, ο πρωταγωνιστής Οκόνκουο συντρίβεται μέσα στη νέα υπαρξιακή συνθήκη που δημιουργεί η σύγκρουση αποικιοκρατίας και παράδοσης. Η νοτιοαφρικανή νομπελίστα συγγραφέαςΝαντίν Γκόρντιμερέχει εκθειάσει την γραφή του.

Ο ίδιος σπούδασε ιατρική και λογοτεχνία και εν συνεχεία άρχισε να εργάζεται στο ραδιόφωνο. Η καριέρα του τερματίστηκε ξαφνικά το 1966, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του κατά τη διάρκεια των εθνικών αναταραχών και των σφαγών που οδήγησαν στον Πόλεμο της Μπιάφρα ενώ κατηγορήθηκε ότι ενεπλάκη και στο πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα στη Νιγηρία εξαιτίας του μυθιστορήματός «AMan of the People» – οι ομοσπονδιακές δυνάμεις δεν κατόρθωσαν τελικώς να τον συλλάβουν. Ακολούθησε από το 1967 μια πλούσια ακαδημαϊκή καριέρα σε ιδρύματα της Βρετανίας, των ΗΠΑ, του Καναδά αλλά και πολλές τιμές από την ίδια του την πατρίδα.

Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορεί επίσης το μυθιστόρημά του «Μυρμηγκοφωλιές στη σαβάνα» (εκδ. Πάπυρος, 2008) όπου, μεταξύ δράματος και κωμωδίας, δημιουργεί τη φανταστική αφρικανική δικτατορία του Κανγκάν και τον Πρόεδρο Σαμ στην μετααποικιακή περίοδο, προκειμένου να μιλήσει για τις ανοιχτές πληγές ενός ολόκληρου κόσμου που ακόμη παλεύει με τους άλλους και τον εαυτό του.