Η Σούζαν Γκουντφρέντ είναι καθισμένη σε ένα από τα κεντρικά τραπέζια του κομψού εστιατορίου, στο ισόγειο του ξενοδοχείου “The Ritz” επί της Placa Vendome. Τα μαλλιά της είναι άψογα κομμένα σε μακρύ καρέ, με λεπτές ανταύγειες. Παρατηρώ τα ρούχα από ακριβό κασμίρι και τα εκπληκτικά, πανάκριβα δαχτυλίδια. Γνωρίζω ότι το outfit και τα κοσμήματά της φέρουν υπογραφές μεγάλων οίκων. Είναι ρούχα και μπιζού σε πολύ υψηλές τιμές. Οι στυλιστικές επιλογές της δεν «φωνάζουν» όμως! Πρόκειται για μια γυναίκα απόλυτα chic η οποία κερδίζει τις εντυπώσεις μέσα από την απλότητά της…

Κυρίως όμως από τον τρόπο που μιλάει και τις πραγματικά, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιστορίες που έχει να διηγηθεί. Η Σούζαν Γκουντφρέντ είναι μια «κυρία του κόσμου». Μία αληθινή jet setter με real glamour lifestyle. Οι «λεπτομέρειες» του βίου της κυρίας Γκουντφρέντ, συζύγου του εμβληματικού CEO της περίφημης επενδυτικής τράπεζας Salomon Brothers απασχολούσαν πάντα τις λαμπερές σελίδες του snob “Vanity Fair” της Αμερικανικής “Vogue”. Η Σούζαν παντρεύτηκε τον Τζον Γκουντφρέντ (έφυγε από την ζωή τον Μάρτιο του 2016) όταν ήταν σε νεαρή ηλικία. Ένα όμορφο κορίτσι το οποίο εγκαταστάθηκε αμέσως μετά τον γάμο της σε υπερπολυτελές διαμέρισμα της Νέας Υόρκης. Ο Τζον Η. Γκουντφρέντ υπήρξε μια ισχυρή προσωπικότητα για την Αμερικανική οικονομία. Η Salomon Brothers γνωστή παγκοσμίως ως “a Wall Street investment bank” υπήρξε από τα παλαιότερα και ισχυρότερα πιστωτικά ιδρύματα των Η.Π.Α.

Salomon Brothers, ένας εμβληματικός επενδυτικός οργανισμός

Ιδρύθηκε το 1910 από τρεις Αμερικανούς, Εβραϊκής καταγωγής αδελφούς, τους διορατικούς Άρθουρ, Χέμπερτ και Πέρσι. Μαζί τους συνεργάστηκε ένας πρώην υπάλληλός τους εβραϊκής επίσης καταγωγής, ο Μπεν Λεβί. Οι τέσσερις συνεργάτες παρέμειναν μαζί μέχρι τις αρχές του 1980 όταν ο τραπεζικός οργανισμός αποφάσισε να συνεργαστεί με την Phibro Corporation και να «αλλάξει» τον τίτλο της σε Salomon Inc. Το 1998 η Salomon έγινε «μέρος» του Citigroup.

O Σονίλιαμ Σάλομον ανηψιός του Άρθουρ «ρολάρισε» την εταιρία μέχρι την εποχή που ανέλαβε ο Τζον Γκούντφρεντ. Η εμβληματική επενδυτική τράπεζα ταλανίστηκε στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 που ένα μεγάλο σκάνδαλο, έχασε κάποια από τη δύναμή της, δημιουργήθηκε ένας διεθνής αρνητικός θόρυβος μετά από πολλές όμως προσπάθειες του Γκούντφρεντ και των συνεργατών του τα πράγματα «ηρέμησαν», με το ανάλογο βέβαια «κόστος» για την γνωστή επενδυτική τράπεζα. Το “treasury bond scandal” άφησε τελικά μια μεγάλη σκιά…

Τα γεύματα των Γκουντφρέντ με τον Σταύρο Νιάρχο

Ο Τζον Η. Γκουντφρέντ ήταν αυτός ο οποίος «μετέτρεψε» την Salomon Brothers από μία ιδιωτική εταιρία (private partnership) σε δημόσιο εμπορικό οργανισμό δημιουργώντας έτσι ένα νέο “trend” στην Wall Street. Το 1985 το “Business Week” του χάρισε το «παρατσούκλι» ο βασιλιάς της Wall Street. O Γκουντφρέντ υπήρξε πραγματικά ένα “icon” για την αμερικανική οικονομία. Μια πραγματικά σπουδαία μορφή. Έζησε μεγάλες, περιπετειώδεις, επαγγελματικές στιγμές.

Ο ίδιος όμως δήλωνε σε φίλους, ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες, πανευτυχής γύρω από την προσωπική του ζωή. Η δεύτερη σύζυγός του Σούζαν (την παντρεύτηκε το 1991) ήταν αεροσυνοδός, κόρη Ουγγρικής καταγωγής, πιλότου της αμερικανικής αεροπορίας. Απέκτησαν μαζί ένα γιό, τον Τζον-Πήτερ. Το διαμέρισμα των Γκουντφρέντ στο Μανχάτταν είναι ένα από τα ωραιότερα της πόλης. Δίπλα ακριβώς με αυτό της οικογένειας Νιάρχου διαθέτει εκπληκτική θέα στην Fifth Avenue. Η Σούζαν έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη και εκτίμηση στο πρόσωπο του μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου. Ο Έλληνας κροίσος ήταν προσωπικός φίλος του Τζον Γκουντφρέντ. Η Σούζαν έχει ένα σωρό, άκρως ενδιαφέρουσες ιστορίες να διηγηθεί γύρω από τον «ιδιόρρυθμο» αλλά εξαιρετικό φίλο Σταύρο. Τα γεύματα κάτω από το φως των κεριών στο apartment με τους μεγάλους βελούδινους καναπέδες, τις πανάκριβες αντίκες και τα μυθικά έργα τέχνης.

Ο Γκουντφρέντ θαύμαζε τον Νιάρχο για το πνεύμα και το «δηλητηριώδες χιούμορ» του ακόμα και την εποχή που ήταν σοβαρά άρρωστος. Ο Νιάρχος απολάμβανε τις στιγμές κοντά στους Γκουντφρέντ. Η οικοδέσποινα φρόντιζε πάντα να υπάρχουν στο τραπέζι τα εδέσματα που άρεσαν στον κροίσο. Γαλλική και Ιταλική κουζίνα με ελληνικό όμως πάντα “touch”.

Η πρόσκληση, η ανθοδέσμη και η συγνώμη

Η κυρία Γκουντφρέντ, καθισμένη δίπλα μου στο εστιατόριο του “The Ritz”, μου διηγείται μια ιστορία με τον Σταύρο στο επίκεντρο. Οι Γκουντφρέντ είχαν προσκαλέσει τον μεγαλοεφοπλιστή σε τσάι, γύρω στις πεντέμισι το απόγευμα. Η ώρα περνούσε και ο Νιάρχος δεν εμφανιζόταν. Τελικά όταν πέρασε αρκετά ο χρόνος τηλεφώνησαν στο σπίτι του. Ο μεγιστάνας είχε ξεχάσει το ραντεβού του. Κάτι πολύ σπάνιο για εκείνον. Ο προσωπικός του γιατρός, ο οποίος βρισκόταν πάντα εκεί, τους πληροφόρησε ότι η ασθένειά του προχωρούσε με γρήγορους ρυθμούς. Η Σούζαν θυμάται πάντα με συγκίνηση ότι ο «σκληρός» Greek tycoon παρά τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας του, φρόντισε το επόμενο πρωινό να της στείλει μια τεράστια ανθοδέσμη. Υπέροχα κατακόκκινα τριαντάφυλλα με ένα γλυκό συγνώμη. Η Σούζαν λέει ότι έτσι λειτουργούσαν οι στιβαροί, ισχυροί άνδρες παλαιάς κοπής.

Οι Βαν Γκογκ, Ρενουάρ, ο εγγονός, η Σπετσοπούλα

Ο Σταύρος Νιάρχος σύμφωνα με την κυρία Γκουντφρέντ, ήταν ένας άνδρας πραγματικά large. Ο Σταύρος αντίθετα με τον «άσπονδο φίλο» Αριστοτέλη Ωνάση αντιπαθούσε την δημοσιότητα. Ίσως γι’ αυτό έμεινε στη «σκιά» το μεγάλο φιλανθρωπικό του έργο. Η δημιουργία του Ιδρύματος και του Κέντρου Πολιτισμού στο Φαληρικό Δέλτα ανέδειξαν τελικά το μεγαλείο της προσφοράς στον συνάνθρωπο και τον ελληνικό πολιτισμό. Ο Νιάρχος λάτρευε την τέχνη. Η Σούζαν επιμένει ότι τα καλύτερα έργα των Ρενουάρ, Βαν Γκογκ, Σεζάν και Γκογκέν υπήρχαν στα διαμερίσματα της οικογένειας Νιάρχου στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη, στο «Ροζ Σαλέ» του Σεν Μόριτζ και τα πολυτελή yacht “Atlantis I”, “Atlantis II” και στο πανέμορφο ιστιοφόρο «Κρεολή».

Η Σούζαν Γκουντφρέντ έχει να πει τα καλύτερα και για τα τρία παιδιά του Σταύρου Νιάρχου (Φίλιππο, Σπύρο, Μαρία), τα οποία συνεχίζουν το έργο του. Τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια στον Σπύρο, τον δευτερότοκο γιό του μεγιστάνα. Ίσως επειδή είναι ο πιο «συναισθηματικός» από ολόκληρη την οικογένεια. Αναφέρεται στη Μαρία, η οποία έχει κατορθώσει να διευθύνει σήμερα τους μεγαλύτερους στάβλους εκτροφής αλόγων στη Γαλλική Ντοβίλ και το Κεντάκι των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Σούζαν, ο εγγονός Σταύρος Νιάρχος ο “Stav”, όπως τον αποκαλούν, είναι στην κορυφή των ωραίων του διεθνούς τζετ-σετ.

«Έχει τον τρόπο του με τις γυναίκες, ακριβώς όπως ο παππούς του», επιμένει η κυρία Γκουντφρέντ. Η Σούζαν μοιάζει να συμπαθούσε το πρώην girlfriend του Stav, top model Τζέσσικα Χαρτ. Δεν είναι απόλυτα σίγουρη για το τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσα στον γοητευτικό Σταύρο Νιάρχο junior και τη μεγαλύτερή του στην ηλικία πρώην κυρία Αμπράμοβιτς. Σημειώνει ότι η ιδιόκτητη Σπετσοπούλα είναι από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου για διακοπές πολλών αστέρων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας…

Προσωπικότητες στην επίσημη πρεμιέρα του “Cabaret”

Οι αφίσες στο «Παλλάς», με τους πρωταγωνιστές της παράστασης “Cabaret”, είναι μεγάλες, εντυπωσιακές. Ο κόσμος έξω από το θέατρο περιμένει υπομονετικά. Άνδρες και γυναίκες στέκονται πάνω στις πλάκες του πεζόδρομου της Βουκουρεστίου. Συζητούν μεταξύ τους. Τα κορίτσια φορούν δωδεκάποντα, μακριά παλτό και έχουν τονίσει τα χείλη τους με κόκκινο κραγιόν. Τελικά πολλοί ανεβαίνουν στον πρώτο όροφο και το κομψότατο φουαγιέ που φέρει την υπογραφή του Panas Group. Η παράσταση ξεκίνησε με καθυστέρηση, το αποτέλεσμα όμως αποζημίωσε τους θεατές. Πλούσια σκηνικά, εντυπωσιακά κοστούμια πολύ καλές ερμηνείες. Ο Τάκης Ζαχαράτος, η Τάμτα, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Ευθύμης Ζησάκης και όλοι οι άλλοι συντελεστές συγκέντρωσαν θερμά χειροκροτήματα. Η σκηνοθεσία είναι του Σωτήρη Χατζάκη. Η βραδιά έφερε κάτι από το μαγικό «άγγιγμα» του δαιμόνιου Γιώργου Ντάβλα. Μεγάλος χορηγός η εταιρεία υποδημάτων ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ.