Ανηφόρισα σε ένα από τα ψηλότερα σημεία του νησιού. Πάνω από το Παλιό Λιμάνι. Δίπλα σχεδόν στις δεξαμενές νερού. Τα μαύρα φλατ πέδιλα με τα κρόσσια, δημιούργημα του Marios Schwab για τα δημοφιλέστατα παγκοσμίως Ancient Greek Sandals, διευκόλυναν το περπάτημά μου. Σταμάτησα έξω από το σπίτι του Φίλιπ Εμπειρίκου. Η θέα στις Σπέτσες ήταν εξαιρετική. Κινηματογραφική! Ενιωσα ένα έντονο κύμα συγκίνησης να με κυριεύει. Μικρά δάκρυα που έμοιαζαν με τα βαρύτιμα κρύσταλλα των ποτηριών τα οποία είχαν τοποθετηθεί πάνω στις ροτόντες της οικίας Εμπειρίκου το προηγούμενο βράδυ, τρεμόπαιζαν ανάμεσα στις μακιγιαρισμένες blue nuit βλεφαρίδες μου.
Είμαι σίγουρη ότι αν η Οφήλια, très elegante γαλλίδα σύντροφος του Φίλιπ, βρισκόταν στο πλευρό μου, θα αναφωνούσε για ακόμη μία φορά «Quelle vue magnifique!». Ο ήλιος ήταν πολύ δυνατός. Φόρεσα το καπέλο μου και κοίταξα προς τη μεριά του σπιτιού. Ολα έμοιαζαν ήσυχα. Οι πανύψηλοι, εξωτερικοί τοίχοι άλλωστε δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στον ιδιωτικό χώρο. Δημιούργημα διάσημης γαλλίδας architecte, είναι ένα από τα καινούργια σπίτια των Σπετσών. Μοντέρνο αλλά και κλασικό, πολυτελές, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, θα μπορούσε να… ανταγωνιστεί αυτά της Μυκόνου. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ιδιοκτήτης είναι ένας γνήσιος εκπρόσωπος του old money. Low profile, άριστος γνώστης του art world, σέβεται απόλυτα τις αξίες και παραδόσεις του νησιού. Ο ισχυρός εφοπλιστής, ο οποίος ζει μόνιμα στο Λονδίνο, φρόντισε η κατοικία του, η οποία καλύπτει τεράστια έκταση, να είναι πλήρως εναρμονισμένη με την αρχιτεκτονική του πανέμορφου νησιού της Μπουμπουλίνας.
Το δείπνο στην οικία Εμπειρίκου

Οι καλεσμένοι του Φίλιπ και της Οφηλίας έφθασαν στις 10.30 μ.μ. Προτίμησα να φορέσω φλατ χρυσά σανδάλια με τυρκουάζ πέτρες, του οίκου Gucci. Η τελευταία μου εμπειρία υπήρξε τραυματική. Στη διάρκεια βραδινής μου «εξόρμησης» σε σπίτι φίλων στη Φτελιά της Μυκόνου κινδύνεψα να πέσω στον γκρεμό! Εχασα την ισορροπία μου λόγω των δωδεκάποντων. Την επόμενη ημέρα πληροφορήθηκα ότι γελούσαν μαζί μου ως και αυτά τα ταπεινά γαϊδουράκια της Μυκόνου. Quelle malchance!
Επανέρχομαι όμως στο κλειστό δείπνο της οικίας Εμπειρίκου. Παντού υπήρχαν γαλλικές σημαίες. Χρώματα λευκά, μπλε, κόκκινα! Ενα εκρηκτικό σύννεφο. Νόμιζα ότι από κάποια πλευρά θα… πεταγόταν ο petite Φρανσουά Ολάντ ή η ουκρανικής καταγωγής νέα «Marianne» της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο κ. Εμπειρίκος επιθυμούσε την περασμένη Κυριακή το βράδυ να τιμήσει την ευγενή γαλλίδα σύντροφό του. Το μενού ήταν πολύ προσεγμένο. Big hit η σφυρίδα μέσα σε κρούστα αλατιού. Μετά το τέλος του φαγητού οι προσκεκλημένοι –ανάμεσά τους η Τασούλα Δαυΐδ, ο Γιώργος και η Ηρώ Κόβα, η Ελένη Γεωργή-Μελισσάρη, ο πρώην πρέσβης Διονύσης Βακαλόπουλος, η Καίτη Κουτσολιούτσου – πέρασαν στους εξωτερικούς χώρους. Και τότε η νύχτα έγινε μέρα. Με εντολή του οικοδεσπότη, χιλιάδες πυροτεχνήματα έσκαζαν στον ουρανό. Ενιωσα ότι βρίσκομαι στο Παρίσι και στα Ηλύσια Πεδία με σκοπό να γιορτάσω το Révolution française.
Sushi και ωραία ιστιοφόρα
Το επόμενο βράδυ προτίμησα μια πιο «ανοιχτή» έξοδο. Μετά το dinner σε ένα σπίτι που πολύ λίγοι έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν, δοκίμασα sushi στο «Freud Oriental». Αργά το βράδυ στο ιαπωνικής κουζίνας εστιατόριο εμφανίστηκαν η Μαριάννα Λάτση με τον πολυαγαπημένο μου Ηλία Ψινάκη. Στη συντροφιά και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Απόστολος Ταμβακάκης, ο οποίος θα πρέπει να ομολογήσω ότι με εντυπωσίασε με το νέο ανέμελο μακρύ style στα μαλλιά του.
Το yacht «Xasteria», ένα από τα ωραιότερα ιστιοφόρα, «λικνιζόταν» φωταγωγημένο στην πίσω πλευρά των Σπετσών. Απέναντι ακριβώς από τη Σπετσοπούλα των Νιάρχων. Εκεί όπου βρίσκεται το σπίτι των ιδιοκτητών του, Νικόλα και Ειρήνης Λαιμού.
Ο τέως και τα yanhts που έμειναν από βενζίνη

Κάνω μια τελευταία βόλτα στο Πόρτο Χέλι προτού αναχωρήσω με ένα Riva για τη Δοκό. Ολοι είναι στις εξοχικές τους κατοικίες. Ο Αλέκος και ο Ντίνος Γουλανδρής, ο Γιάννης Χανδρής, η Φωτεινή Λιβανού, η Καρολίν Μαυρολέων και ο Πάολο Μαρτζότο. Ενα ατυχές περιστατικό αναστάτωσε τους φίλους του τέως. Ο ex king μεταφέρθηκε (από την κατοικία που νοικιάζει στην περιοχή) με ελικόπτερο στην Αθήνα! Παρουσιάστηκε πρόβλημα στην ήδη βεβαρημένη υγεία του, το οποίο όμως αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τους γιατρούς.
Στη Δοκό έχει δημιουργηθεί το… αδιαχώρητο. Τα yachts βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Ο μεγαλοεφοπλιστής, μεγαλογαιοκτήμων Ντίντης Ευπαλίδης επιμένει ότι αρκετοί συνάδελφοί του επιλέγουν πλέον την κοντινή Δοκό για τις εξορμήσεις τους στη διάρκεια των weekend. Κάνουν, λέει, οικονομία στη βενζίνη. Καταπληκτικό! Οι θαλαμηγοί είναι ένα γυαλιστερό αλλά πανάκριβο «παιχνίδι»…
Super Paradise και ο Ρέμος στην Ψαρρού
Επιστέφω στην Αθήνα για μια μικρή ανάπαυλα προτού πετάξω για Mykonos. Στο Super Paradise και το νέο glamorous αδελφάκι του «Jackie O’» γίνεται χαμός. Ο Μιχάλης Σιγκούνας, ο Κάρστεν Σερ και ο σεφ Αθηναγόρας, ο οποίος διαθέτει δικό του αγνό, μαγικό μποστάνι για τα μαγειρέματά του, υποδέχονται ένα πολύβουο, πολύχρωμο πλήθος. Με d.js και lounge μουσικές.
Ο Αντώνης Ρέμος τραγουδάει για μια ακόμη χρονιά σε ένα ξέφρενο beach party. Απόψε το βράδυ στην Ψαρρού. Κάποτε τα «έσπαγαν» για χάρη του ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, οι πανίσχυροι τότε κοτερούχοι γιοι του Καντάφι και η ελληνική επιχειρηματική ελίτ. Για να δούμε φέτος…
Η αγαπημένη singer των ισχυρών του χρήματος

Και αν ο Αντουάν Ρεμουά κάνει εμφάνιση on the beach, η sexy Ελένη Φουρέιρα τραγούδησε σε private party που διοργάνωσαν στο σπίτι τους στη Βάρη ο Δημήτρης και η Τζένη Μελισσανίδη. H κυρία Φουρέιρα, η οποία πρόσφατα δήλωσε ότι «η κατάθλιψη για μένα είναι πολυτέλεια», αναδεικνύεται στην αγαπημένη singer των ισχυρών του χρήματος. Είναι η special guest των ιδιωτικών gatherings. Πραγματικά συμπαθητικό κορίτσι, αλλά… προτιμώ την Demy.
Ανηφορίζω στα βόρεια. Η Αλίκη Περρωτή παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του νέου βρετανού πρέσβη κ. Τζον Κίτμερ. Ο διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικής κ. Γρηγόρης Σκαλκέας παρέθεσε επίσης δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.
Πέρσες tycoons, η Σάντο Ντομίνγκο, η Πωλίν και η Υδρα
Απέναντι ακριβώς από τις Σπέτσες, στο «φασαριόζικο» Πόρτο –Beverly –Χέλι, ο πέρσης billionaire Χοσροβάνι διοργάνωσε μεγάλο πάρτι για τους έλληνες φίλους του. Ο χορός στην κατοικία του ελληνολάτρη businessman κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανάμεσα σε μουσικές house, drinks και «πηγαδάκια» έμαθα ότι η 18χρονη Σοφία, κόρη του Σπύρου Νιάρχου και της Δάφνης Γκίννες, εντυπωσίασε στο λαμπερό gathering του Ελτον Τζον και της Κάρολιν Σόιφλε στη βρετανική πρωτεύουσα. Η μαμά Daphne άλλωστε είναι fashion icon. Η νεαρή Νιάρχου συνομιλούσε με την πρώην του Χιου Γκραντ και νυν πάμπλουτων ανδρών Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, εκθαμβωτικά ωραία με sexy τουαλέτα και διαμάντια Chopard. Πληροφορήθηκα επίσης ότι η 30χρονη Τατιάνα Σάντο Ντομίνγκο, σύντροφος και μητέρα τού μόλις τεσσάρων μηνών μωρού του γιου της Καρολίνας Αντρέα Κασιράγκι, φιλοξενείται στην κοντινή Υδρα από τον αρχιτέκτονα κ. Ζερβουδάκη. Στη μικρή, γραφική Hydra η κυρία Πωλίν Καρπίδα, διεθνούς φήμης συλλέκτρια, παρέθεσε dinner για VIP ανθρώπους της τέχνης και των business.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ