Χρονιάρες μέρες που είναι, δεν έχω σκοπό να σας ταλαιπωρήσω με δυσάρεστες ειδήσεις του τύπου πόσα και πότε θα πρέπει να πληρώσετε για την Εφορία, τα τέλη κυκλοφορίας, τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους, αλλά πότε περίπου τελειώνει αυτή η αταίριαστη συμβίωση της συγκυβέρνησης και πότε θα γίνει ο νέος… ανασχηματισμός. Πληροφορούμαι λοιπόν από υπουργούς των ΑΝΕΛ, όπως οι ίδιοι διακινούν, ότι ο Πάνος Καμμένος (φωτογραφία) θα αποχαιρετήσει την κυβέρνηση πιο γρήγορα απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς, δηλαδή πολύ πιο σύντομα από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή. Συγκεκριμένα, μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τη σκοπιανή Βουλή. Και εξηγούμαι…

nnn

Πρώτα απ’ όλα άρχισε τους αποχαιρετισμούς με πρώτους τους ΕΛΔΥΚάριους της Κύπρου που τους είπε ότι είναι η τελευταία φορά που τους επισκέπτεται ως υπουργός Αμυνας. Αυτούς τους αποχαιρετισμούς θα τους συνεχίσει και σε παραμεθόριες περιοχές. Δεύτερον, δεν λέει πλέον ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση καλώντας παράλληλα τους υπουργούς του να τον ακολουθήσουν, αλλά λέει πως ο ίδιος θα αποχωρήσει από το υπουργείο Αμυνας. Και τρίτον, κρατεί σιγή ασυρμάτου ως προς τις αποφάσεις του. Δηλαδή δεν ενημερώνει κανέναν, ούτε καν τους υπουργούς του με τους οποίους σπανίως διαβουλεύεται: «Παίρνει τις αποφάσεις μόνος του» λένε οι υπουργοί του. Είναι οι ίδιοι που πιστεύουν ότι ο κ. Καμμένος θα ανακοινώσει την απόφασή του για αποχώρηση από την κυβέρνηση στις 15 Ιανουαρίου 2019.

Ο τελευταίος ανασχηματισμός

Εάν συμβεί αυτό (στο Μαξίμου μαθαίνω ότι είναι προετοιμασμένοι για όλα), τότε θα γίνει ένας μίνι ανασχηματισμός: Θα τοποθετηθεί νέος υπουργός Εξωτερικών (γιατί ο κ. Τσίπρας θα έχει αρκετή εργασία ως Πρωθυπουργός) και νέος υπουργός Αμυνας. Τώρα ποιοι θα είναι αυτοί; Ουδείς ακόμη γνωρίζει.

nnn

Αλλά με τους ΑΝΕΛ θα πρέπει κανείς να κρατεί μικρό καλάθι. Δεν είδατε πόσες κωλοτούμπες έχουν κάνει έως τώρα; Εδώ έχουν ανακοινώσει τη διαγραφή του Τέρενς Κουίκ και την πήραν πίσω. Ο δε Τέρενς μου λένε τη μια μέρα εμφανίζεται ότι παραμένει στους ΑΝΕΛ, την άλλη ότι αποχωρεί. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από υφυπουργός Εξωτερικών (και να στερηθεί τα ταξίδια του) στο κάλεσμα του κ. Καμμένου. Και η κυρία Κουντουρά θα πείτε τι θα κάνει;

Η Ελενα μένει στην κυβέρνηση

Εως τώρα η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά δεν λέει σε κανέναν τι πρόκειται να πράξει. Γρίφος σας λέω, ακόμα και στους συνεργάτες της που τη ρωτούν (για να καθορίσουν την πορεία τους αφού οι περισσότεροι είναι μετακλητοί) δεν λέει. Οι περισσότεροι όμως (περιλαμβανομένου του Μαξίμου) πιστεύουν ότι ούτε η κυρία Κουντουρά θα υπακούσει στα κελεύσματα του αρχηγού της και θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Κάτι παρόμοιο λένε και για τον κ. Κόκκαλη. Εάν όντως συμβούν όλα αυτά, τότε θα έχουμε το εξής πολιτικά παράδοξο φαινόμενο. Ο κ. Καμμένος μπορεί να φύγει από την κυβέρνηση αλλά το κόμμα του πέρασε στην… κυριότητα του Αλέξη Τσίπρα.

Το flying jacket του Καμμένου

Ο υπουργός Αμυνας έχει το κουράγιο να κάνει και χιούμορ. Αφορμή στάθηκε μια φωτογραφία του Ντόναλντ Τραμπ από το Ιράκ με flying jacket, αφήνοντας αιχμές για τις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος όταν βάζει τις αγαπημένες του στρατιωτικές στολές (αυτή με την πουλάδα, είτε του πιλότου είτε του αλεξιπτωτιστή είτε του βατραχανθρώπου). Καλώντας την Ντόρα, το Ποτάμι και τη Φώφη Γεννηματά να… καταγγείλουν τον πλανητάρχη.

Πού βρίσκεται ο Αλέξης;

Στη ΝΔ ρωτούν πού βρίσκεται ο Πρωθυπουργός. Εάν δηλαδή παρέμεινε τα Χριστούγεννα στην Αθήνα ή εάν πήγε κάπου μαζί με την οικογένειά του. Δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρονται τόσο στη ΝΔ για το πώς και πού πέρασε τα Χριστούγεννα ο Πρωθυπουργός, αλλά για να τους διευκολύνω τους λέω τι είπε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο: «Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα βρίσκομαι στην Αθήνα και εάν χρειαστείτε κάτι, εδώ θα είμαι» είπε στους υπουργούς του, αν και φαίνεται ότι κανείς δεν τον χρειάστηκε. Για να τους διευκολύνω ακόμα περισσότερο τους πληροφορώ ότι την Πέμπτη ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στο Μαξίμου (και εργαζόταν) ενώ την Παρασκευή θα συναντηθεί (στο Μαξίμου πάλι) με τον πρώτο τη τάξει υπουργό Αλέξη Χαρίτση.

Στις όχθες του Βοϊδομάτη

Αντιθέτως στη ΝΔ δημοσιοποιούν ότι ο πρόεδρος του κόμματος (μετά οικογενείας) βρίσκεται στα Ζαγοροχώρια και συγκεκριμένα στην Αρίστη: πρόκειται για πανέμορφο κεφαλοχώρι χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά και σε υψόμετρο 650 μ., ένα από τα ομορφότερα χωριά στο Δυτικό Ζαγόρι. Η πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο, τα παραδοσιακά καφενεία, τα παλιά αρχοντικά, η παλιά βρύση, τα πλακόστρωτα στενά δρομάκια και η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1718 σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή. Το βράδυ δείπνησε σε ταβέρνα στο Πάπιγκο (σε υψόμετρο 960 μ.), ενώ το πρωί της Πέμπτης έκανε μια βόλτα στις όχθες του Βοϊδομάτη και ετοιμαζόταν να περπατήσει το φαράγγι του Βίκου (προφανώς για να το συγκρίνει με αυτό της Σαμαριάς). Να σημειώσω, τέλος, ότι ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στην Αθήνα για να μάθει τις εξελίξεις για τον εκρηκτικό μηχανισμό που έσκασε στο Κολωνάκι. Οχι πολύ μακριά από το σπίτι του, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του.

Η Εύα και η βόμβα

Πολύ κοντά στο σημείο όπου εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός στο Κολωνάκι το πρωί της Πέμπτης μένει η Εύα Καϊλή, η οποία μοιράστηκε το πώς βίωσε τη στιγμή της έκρηξης. Η ευρωβουλευτίνα του ΠαΣοΚ – και εκ νέου υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής- παρομοίασε την έκρηξη με μικρό σεισμό, εξαπολύοντας στη συνέχεια «κατηγορώ» εναντίον της κυβέρνησης, στην οποία χρέωσε – και αυτή – την επίθεση: «Η ατιμωρησία και η ρητορική μίσους έδωσαν πάλι διαβατήρια θράσους στους γνωστούς αγνώστους. Εύχομαι να είναι η τελευταία επίθεση, και να αποκατασταθεί η ασφάλεια σε όλη τη χώρα με άμεσα μέτρα από την επόμενη κυβέρνηση και την ακύρωση του άθλιου Νόμου Παρασκευόπουλου-Σύριζα» έγραψε στην ανάρτησή της στο Facebook.

Το… κανάκεμα της Πατούλαινας

Η σκηνή που θα σας περιγράψω έλαβε χώρα την επομένη των Χριστουγέννων στην ψαροταβέρνα «Κρητικός» στο Ανω Πανόραμα της Θεσσαλονίκης. Σε ένα από τα κεντρικά τραπέζια της ψαροταβέρνας κάθισαν ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και το ζεύγος Γιώργου και Μαρίνας Πατούλη (φωτογραφία κάτω) μετά υιού, που μετέβησαν στη συμπρωτεύουσα με τη δημαρχιακή BMW προκειμένου να ρωτήσει ο κ. Πατούλης τον κ. Τζιτζικώστα πώς τα καταφέρνει να απορροφά ως περιφερειάρχης τόσο γρήγορα και εύκολα κοινοτικά κονδύλια. Μοιραία όμως η συζήτηση επικεντρώθηκε και στις φιλοδοξίες της Μαρίνας Πατούλη (ή… «Πατούλαινας» – όπως πολλοί τη φωνάζουν) να διεκδικήσει τον Δήμο Αμαρουσίου ως διάδοχος του συζύγου της.

nnn

Την κουβέντα άνοιξε ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας λέγοντας ότι θα είναι μεγάλο λάθος αυτό που πάει να κάνει η Μαρίνα, ότι δεν μπορεί να υπάρχει στις μέρες μας αυτή η οικογενειoκρατία, τη στιγμή μάλιστα που η ΝΔ και ο σύζυγός της στηρίζουν άλλη υποψηφιότητα για τον δήμο: «Δεν μπορώ μια ζωή να βρίσκομαι στη σκιά του συζύγου μου» αντέτεινε η κυρία Πατούλη, σημειώνοντας ότι είναι αυτόφωτη και ότι θέλει να γίνουν πράξη και οι δικές της φιλοδοξίες και όχι να μείνουν στην άκρη.

nnn

Η αίσθηση που υπήρχε την ώρα που «τσάκιζαν» καραβίδες, γαρίδες και άλλους ψαρομεζέδες (τον λογαριασμό πλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας) ήταν ότι η κυρία Πατούλη δεν ήταν και τόσο επίμονη στην υποψηφιότητά της: «Θα μαζευτεί σιγά-σιγά, λίγο κανάκεμα θέλει και όλα θα είναι εντάξει» μου είπε ο συνομιλητής μου που γνωρίζει πολύ καλά το ζεύγος. Αλλωστε η όλη τους συμπεριφορά μέσα στην ψαροταβέρνα δεν έδειχνε ότι οι σύζυγοι βρίσκονταν σε διάσταση. Φαίνονταν, μου είπαν, πολύ αγαπημένοι, άκουγε ο ένας τον άλλον, ωσάν να είχαν λύσει όλα τα προβλήματα τους. Φαίνεται ότι σιγά-σιγά το λεγόμενο «κανάκεμα» πιάνει τόπο, μόνο μη διαβάσει όλα αυτά η Πατούλαινα και αλλάξει πάλι γνώμη.

Ο… Μπάτμαν των Μυκηνών

Επειδή έτυχε τούτες τις ημέρες να επισκεφθούν τις Μυκήνες διάφοροι πολιτικοί, η εικόνα που μεταφέρουν από το Μουσείο που βρίσκεται εκεί δεν είναι καθόλου η ιδανική. Για παράδειγμα, η καντίνα που βρίσκεται εκεί πωλεί (με αρκετά τσουχτερές τιμές) βιβλία μαγειρικής για Κινέζους, κόμικς με… υπερήρωες, φατσούλες με υπερήρωες (Σούπερμαν, Μπάτμαν κ.τ.λ.) μολυβοθήκες με απεικόνιση την… Αρχαία Ολυμπία και διάφορες άλλες «σαχλαμάρες», όπως μου τις ονόμασαν που ουδεμία σχέση έχουν με τον αρχαίο πολιτισμό των Μυκηνών.