Ο Ρασκόλνικοφ στο TikTok

Η ταχύτητα και το εύρος του Διαδικτύου δυσκολεύουν τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τη δέουσα νομοθεσία στον εικονικό κόσμο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν έναν ιδιωτικό χώρο δημόσιας έκφρασης, κάτι που δυσκολεύει τις ρυθμιστικές αρχές.

Πρόσφατα στην Ξάνθη 36χρονος εκτέλεσε μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του τον συμπέθερό του γιατί τον θεώρησε ρουφιάνο και λίγο πριν παραδοθεί στην Αστυνομία ανέβασε βίντεο στο TikTok. Εκεί αρχικά φαίνεται να εξηγεί στα τουρκικά τους λόγους για τους οποίους πυροβόλησε το θύμα,ενώ στη συνέχεια αποτυπώνεται η στιγμή κατά την οποία προσέρχεται στην είσοδο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης. Ο δράστης νιώθει πως έστειλε το «μήνυμα» και μάλιστα απειλεί και για συνέχεια. Δεν είναι μοναδικό το περιστατικό, αντίστοιχα έχουν συμβεί κατά κόρον εκτός Ελλάδος. Εχουν υπάρξει ακόμα και δολοφονίες σε live streaming, όπως πρόσφατα στη Νέα Ζηλανδία με τον μακελάρη να σκοτώνει 49 άτομα μέσα σε τέμενος σε ζωντανή μετάδοση.

Ο δράστης του φονικού στην Ξάνθη ένιωσε πως η ήδη εκτελεσμένη πράξη του δεν ήταν ολοκληρωμένη εάν δεν ανέβαζε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης την αιτιολογία της. Τίποτα δεν υπάρχει αν δεν δευτερολογηθεί από τα σόσιαλ μίντια. Είναι η εποχή της εμμονικής ανακοίνωσης, της πλήρους έκθεσης. Από την αθώα αυτοσκηνοθεσία που κρύβει χρόνια και προσθέτει αρετές, μέχρι τη δημόσια απολογία ενός εγκλήματος.

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη συνδρομή;Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.