Πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με την περίπτωση «Ηρώ Μπέζου» ήταν κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας, τότε που καταναλώσαμε ό,τι υπήρχε και δεν υπήρχε στις διάφορες πλατφόρμες σε σειρές και ταινίες. Ως «Σοφία» στο – βραβευμένο πλέον – κινηματογραφικό ντεμπούτο του Στέργιου Πάσχου, «Άφτερλωβ», μπορώ να πω, μιλώντας επιεικώς, ότι μου τράβηξε για τα καλά την προσοχή και, αν θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, πως κυριολεκτικά με μαγνήτισε. Είχε έναν τρόπο ερμηνείας τόσο αβίαστο και δικό της που πραγματικά με έκανε να ανυπομονώ να την «ξανασυναντήσω» είτε στη μεγάλη οθόνη, είτε στο θέατρο. Και η ευκαιρία δεν άργησε καθώς τον χειμώνα 2022 – 2023 ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς την επέλεξε για τον ρόλο της «Σόνιας», της ανιψιάς του «Θείου Βάνια» στο ομώνυμο έργο του Τσέχωφ.
Η εμπειρία του να βλέπεις την Ηρώ Μπέζου να συστήνει στους θεατές τη «Σόνια» ήταν τόσο καθηλωτική που πραγματικά νιώθω πως αν μπω στη διαδικασία να την περιγράψω με λόγια, θα αποτύχω ολότελα. Όσοι είχαν την τύχη να περάσουν εκείνους τους μήνες το κατώφλι του Θεάτρου «Προσκήνιο» για να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη παράσταση είμαι σίγουρη ότι γνωρίζουν πολύ καλά τι λέω. Ο καιρός, λοιπόν, συνέχισε να κυλά, η Ηρώ Μπέζου ανεβάζει στις 25 Απριλίου το δεύτερο δικό της (σε σενάριο και σκηνοθεσία) έργο στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, «Το Τέρας», εγώ το έμαθα και κάπως έτσι βρέθηκα ένα μεσημέρι στο φιλόξενο σπίτι της για μια συνέντευξη για ΤΟ ΒΗΜΑ/GRACE «Σε πρώτο Ενικό».
Μέσα από τη συζήτησή μας κατάφερα να εκλογικεύσω την καλλιτεχνική της γοητεία, να μάθω από τι «υλικά» είναι φτιαγμένη και να νιώσω δικαιωμένη που το συναίσθημά μου «ξυπνά» όποτε βρίσκεται ενώπιόν μου υποδυόμενη κάποιον ρόλο.
Μερικές οριακά “trivial” πληροφορίες που δεν θα βρείτε παρακάτω, διαβάζοντας τις αφοπλιστικά ειλικρινείς ιστορίες ζωής της, είναι πως η Ηρώ Μπέζου θυμάται σίγουρα τον κόσμο από 2 ετών, όταν χρειάστηκε να κάνει μια επέμβαση ρουτίνας. Η μοναδική αφίσα που κόσμησε τους τοίχους του δωματίου της ως έφηβη ήταν το πόστερ από την ταινία «Το Φάντασμα της Όπερας» που είχε δει στο Λύκειο και της άρεσε πολύ. Και η αγαπημένη της ταινία νομίζει πως είναι το «Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε» του Σταύρου Τσιώλη. Υπό ιδανικές συνθήκες θα ήθελε να υποδυθεί μια μέρα την «Κλεοπάτρα» από το «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» του Σαίξπηρ αλλά έως τότε θέλει πολύ να πάει ο κόσμος να δει «Το Τέρας» της, ένα αλληγορικό παραμύθι με αρκετή σκοτεινιά αλλά και χιούμορ (όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή) που για την ίδια αποτελεί «ένα ευαίσθητο μοίρασμα». Σας μεταφέρω τα λόγια της και σας παραδίδω στην ίδια να σας τα διηγηθεί όλα από την αρχή. «Θα ήθελα όποιος έρθει, να έρθει με ανοιχτή καρδιά και να αφεθεί σε αυτό που θα δει, και αν συνδεθεί έστω και λίγο, θα είναι υπέροχο».
*Μεγάλωσα στην Αγία Παρασκευή. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό από εκείνη την εποχή είναι η εικόνα της πυλωτής. Διάφορες πυλωτές που δεν τις έχω πια στην καθημερινότητά μου γιατί μένω στο κέντρο. Τότε ήταν κάτι δεδομένο. Κατεβαίναμε στην πυλωτή, παίζαμε και, νομίζω, θυμάμαι να μαθαίνω ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες στην πυλωτή, στην Αγία Παρασκευή.