Μετά από τις κατ΄ ιδίαν τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας, άρχισε χθες η δημόσια ανταλλαγή μηνυμάτων από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τη διαπραγμάτευση που φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με έναν κλασικό διπλωματικό ελιγμό ο Πούτιν αποδέχθηκε επί της αρχής την πρόταση για ανακωχή ενός μηνός και επέστρεψε το μπαλάκι στην Ουάσιγκτον με την μορφή ερωτημάτων για τους όρους της κατάπαυσης του πυρός τη στιγμή που ο ρωσικός στρατός κερδίζει διαρκώς έδαφος στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας. Ακολούθως ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την «πολλά υποσχόμενη» δήλωση του Πούτιν σημειώνοντας όμως ότι «δεν είναι πλήρης», και εκφράζοντας την ελπίδα πως θα υπάρξει περαιτέρω πρόοδος στις διαβουλεύσεις του ειδικού απεσταλμένου του, Στίβεν Γουίτκοφ, στο Κρεμλίνο. «Θα δούμε τώρα που βρίσκεται η Ρωσία και αν θα υπάρξει μια μεγάλη απογοήτευση για όλο τον κόσμο» είπε ο Τραμπ εκφράζοντας παράλληλα την οδύνη του για τις χιλιάδες ζωές Ουκρανών και Ρώσων που χάνονται κάθε ημέρα.
Τα δέκα ερωτήματα Πούτιν
Τα 10 ερωτήματα που έθεσε ο Πούτιν αντιστοιχούν σε ισάριθμους όρους από θέση στρατιωτικής ισχύος. Ξεκινούν από την τύχη των επίλεκτων ουκρανικών δυνάμεων που έχουν «περικυκλωθεί» επί ρωσικού εδάφους στην περιοχή της Σούζτσα, και φτάνουν μέχρι την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός σε ένα μέτωπο που φτάνει συνολικά τα 2.000, τον επανεξοπλισμό του ουκρανικού στρατού καθώς και την εξάλειψη των «γενεσιουργών αιτίων» της κρίσης. Ουσιαστικά ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε το περίγραμμα μιας ευρύτερης συμφωνίας και των εγγυήσεων που θα τη συνοδεύουν, καθώς οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι μια ανακωχή 30 ημερών θα αποτελούσε το προοίμιο και την «πρόβα» μιας γενικότερης διευθέτησης ή μιας «παγωμένης σύγκρουσης» στη σημερινή γραμμή του μετώπου και με περισσότερο από το ένα πέμπτο της ουκρανικής επικράτειας υπό κατοχή.
Τραμπ: Συζητάμε ήδη με τους Ουκρανούς για το εδαφικό
Απαντώντας στην τοποθέτηση του Πούτιν ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε στο Λευκό Οίκο, ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει μέλος της Συμμαχίας λέγοντας πως «όλοι γνωρίζουν ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα». Έκανε δε ένα σημαντικό βήμα αποκαλύπτοντας ότι η Ουάσιγκτον συζητά ήδη με τους Ουκρανούς για το εδαφικό, για «κομμάτια γης που θα κρατηθούν και θα χαθούν» καθώς και για «ένα μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, ποιος θα το πάρει αυτό, και ποιος θα πάρει το ένα και το άλλο». Συζητάμε για εδάφη γιατί δεν θέλουμε να χαθεί χρόνος με την κατάπαυση του πυρός εάν αυτή δεν σημαίνει κάτι ουσιαστικό, είπε ο Τραμπ και συμπλήρωσε κυνικά: «Οπότε λέμε, κοιτάξτε, αυτό μπορείτε να το πάρετε, αυτό δεν μπορείτε να το πάρετε». Αποφεύγοντας να περιγράψει τους τρόπους με τον οποίους θα μπορούσε να πιέσει τη Ρωσία ο Τραμπ είπε ότι οι δηλώσεις του Πούτιν ήταν «αρκετά θετικές».
Στο περιθώριο ΕΕ και ΝΑΤΟ
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο Πούτιν όσο και ο Τραμπ εμφανίστηκαν χθες διατεθειμένοι να μιλήσουν ξανά στο τηλέφωνο αφήνοντας να εννοηθεί ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να λυθούν κάποια ζητήματα στο ανώτατο επίπεδο, βάζοντας πάλι στο περιθώριο την ΕΕ και τους εταίρους του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μπροστά στο τζάκι- εκεί όπου είχε επιπλήξει τον Ζελένσκι- ο Τραμπ δήλωσε υπερήφανος που επέβαλε τον Ρούτε στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΝΑΤΟ σε βάρος άλλου υποψηφίου, τον οποίον -όπως είπε- αντιπαθούσε. Ο Ρούτε αντέδρασε χαμογελώντας ενώ εκθείασε το έργο του Τραμπ για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και την αύξηση των δαπανών από τις χώρες μέλη.
