Αγόρια στο ντους, βραβεία στην Ευρώπη, εξώδικα στην Ελλάδα

Η ταινία μικρού μήκους «Αγόρια στο ντους», που έγινε το μήλον της έριδος, είναι στην πραγματικότητα πολυβραβευμένη και αντικατοπτρίζει με ευφράδεια την διαρκή απαίτηση της κοινωνίας ακόμα και από μικρά αγόρια να αποδεικνύουν τον ανδρισμό τους.

Δυστυχώς, ακόμη και εν έτει 2023 για να γνωρίσει η ελληνική κοινωνία μια βραβευμένη ταινία μικρού μήκους χρειάζεται να μεσολαβήσει ένα εξώδικο, μερικά πρόχειρα ρεπορτάζ ανθρώπων που ουδεμία σχέση έχουν με το σινεμά ή την παιδαγωγική και ορδές εξαγριωμένων γονιών που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη ζωή τρέμουν μήπως το παιδί τους γίνει ομοφυλόφιλο.

Ετσι, λοιπόν, η ταινία «Αγόρια στο ντους» μπήκε στο μικροσκόπιο για όλους τους λάθος λόγους, παρόλο που η ταινία σαν ταινία είναι πάρα πολύ καλή. Ολα ξεκίνησαν όταν μια δασκάλα αποφάσισε να προβάλει την ταινία σε μαθητές τετάρτης δημοτικού.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για μια ταινία που έχει λάβει πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό, ανάμεσά τους και το βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας Μικρού Μήκους για Παιδιά από την Ευρωπαϊκή Ενωση Κινηματογράφου για Παιδιά (ECFA) το 2022.

Κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) επιλέγει μια ταινία μικρού μήκους ως την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία μικρού μήκους για παιδιά. Η ταινία επιλέγεται από έναν κατάλογο ταινιών μικρού μήκους που έχουν προταθεί από πολλά από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κινηματογραφικά φεστιβάλ για παιδικές ταινίες κατά τη διάρκεια του έτους.

Είναι μεγάλη τιμή για μια ταινία να κερδίζει το ECFA και η νίκη του «Αγόρια στο ντους» αποδεικνύει ότι οι ταινίες για παιδιά δεν χρειάζεται να είναι μόνο διασκεδαστικές και ανάλαφρες, αλλά μπορούν επίσης να θίγουν θέματα που απασχολούν σοβαρά τους νέους. Φαίνεται όμως πως ενώ για τη σύγχρονη σουηδική κοινωνία αυτό είναι πλέον μια παραδοχή άξια βραβεύσεων, για την ελληνική κοινωνία τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Στιγμιότυπο από την ταινία «Αγόρια στο ντους».

Το σουηδικό φίλμ μήκους 9 μόλις λεπτών «Αγόρια στο ντους» (ο πρωτότυπος τίτλος του οποίου είναι «Shower Boys») ακολουθεί δυο νεαρά αγόρια καθώς αυτά ανακαλύπτουν τα όρια και τους κανόνες της μεταξύ τους φιλίας, ενώ ταυτόχρονα αγωνιούν για τον ανδρισμό τους και προσπαθούν να τον αποδείξουν.

Η αγωνία τους αυτή γεννιέται όταν μετά από από μια προπόνηση χόκεϊ, ο μάτσο προπονητής της ομάδας τους ρωτάει: «Είστε άντρες ή ποντίκια;». Αυτή η ερώτηση αρχίζει να απασχολεί έντονα τον Βίγκο και τον συμπαίκτη του Νόελ.

Μετά την προπόνηση, τα 12χρονα αγόρια πηγαίνουν στο σπίτι του Νόελ. Το μόνο πράγμα το οποίο φαίνεται να τους απασχολεί είναι το αν και κατά πόσο είναι αρκετά αρρενωποί. Τους βλέπουμε να κοιτιούνται στον καθρέφτη, αναζητώντας εναγωνίως μερικές τρίχες στα σώματά τους που να αποδεικνύουν ότι πράγματι «είναι άντρες».

Στιγμιότυπο από την ταινία «Αγόρια στο ντους».

Οσο κάνουν σάουνα, προκαλούν ο ένας τον ανδρισμό του άλλου, κάνουν μπράντεφερ για να δουν ποιος είναι ο πιο δυνατός. Μια ξαφνική διακοπή κατά τη διάρκεια ενός αθώου παιχνιδιού εγείρει ερωτήματα για το τι μπορεί να είναι η ανδρική φιλία.

Η ταινία εστιάζει ξεκάθαρα στην διαρκή απαίτηση της κοινωνίας ακόμα και από μικρά αγόρια που δεν έχουν μπει καν στην εφηβεία να αποδεικνύουν την αρρενωπότητά τους. Μια απαίτηση που βρίσκει την αφετηρία της στην ομοφοβία. Το φιλμ κυριολεκτικά αρχίζει και τελειώνει με την φωνή ενός πατέρα που αγωνιά μήπως το παιδί του είναι ομοφυλόφιλο.

Με τη λεπτή του γραφή και δύο εξαιρετικές ερμηνείες, το «Αγόρια στο ντους» αντικατοπτρίζει με ευφράδεια την πολυπλοκότητα του να μεγαλώνεις ελεύθερα ως νεαρό αγόρι και να μπορείς να εξερευνήσεις τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σου. Ενώ η κοινωνία λέει στα αγόρια ότι πρέπει να χωρέσουν σε ένα συγκεκριμένο κουτί, αυτή η ταινία μικρού μήκους και οι χαρακτήρες της αποδομούν όλα τα συνήθη στερεότυπα.

Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2020 στο Göteborg, το Alingsås και το Lerum της Σουηδίας, σε σενάριο των Albin Abrahamsson και Christian Zetterberg, ενώ πρωταγωνιστούν οι 13χρονοι David Ramirez  και Lucas Andreasson.

Μέχρι σήμερα, έχει προβληθεί σε περίπου 20 φεστιβάλ και έχει κερδίσει το βραβείο Nordic Star στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου BUFF, το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου Cinemira και το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους της ΕΕ στο Flickerfest στην Αυστραλία.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.