Ερως ανίκατε μάχαν  

Η αγάπη, η επιθυμία και το πάθος υπήρξαν ανέκαθεν από τις πιο αγαπημένες θεματικές των απανταχού εικαστικών.  

Από τον Ερωτα και την Ψυχή που συναντιούνται στον ελληνικό μύθο και φέρνουν στον κόσμο την Ηδονή, στον μύθο του Πυγμαλίωνα και της Γαλάτειας όπως τον αφηγείται ο Οβίδιος στις «Μεταμορφώσεις» του, το πάθος, η επιθυμία και εν τέλει η αγάπη έχουν εμπνεύσει τους εικαστικούς ανά τους αιώνες.

Είτε πρόκειται για το «happily ever after» όπως το ζωγράφιζε ο Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς αυτοβιογραφούμενος «Στον κήπο της αγάπης» (The Garden of Love, περ. 1633) και ο Μαρκ Σαγκάλ στους πίνακές του με την σύζυγό του, Μπέλα Ρόζενφελντ, είτε για το πάθος που δεν κράτησε τελικά ενωμένους για πάντα τους εραστές όπως το βίωσε ο Μαν Ρέι με τη Λι Μίλερ, η τέχνη έχει εικονοποιήσει τα ερωτικά συναισθήματα με τρόπους που πλησιάζουν την πραγματική εμπειρία τους.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Μαριλένα Αστραπέλλου κάνει μια μικρή αναδρομή σε αριστουργήματα της αρχαίας, της κλασσικιστικής τέχνης αλλά και της εποχής του μπαρόκ και βεβαίως σε δείγματα σύγχρονης δημιουργίας καλλιτεχνών που βίωσαν ή απλώς παρατήρησαν ερωτικά πάθη και τα μετουσίωσαν σε τέχνη, ανάλογα με το προσωπικό τους εικαστικό ιδίωμα.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής» 

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.